ЕК дава €8 млн. за по-добра киберсигурност на Западните Балкани

От 2020 г. ще има още намаления на роуминга между страните от Западни Балкани

Снимка: Pixabay
Европейската комисия (ЕК) ще даде 8 млн. евро за засилване на кибернетичната устойчивост в региона на Западните Балкани, така че да се подобри защитата от евентуални рискове и хакерски атаки. Това каза еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел. По думите ѝ финансирането ще бъде осигурено в рамките на многонационална програма – тя ще бъде представена до края на този месец, а ще стартира през идната 2020 г. 

След регионалното споразумение за поевтиняването на роуминга между страните от Западните Балкани, договорката по което влезе в сила от 1 юли, сега Габриел очерта още няколко ключови области в региона. Става дума например инициативи, свързани с въвеждането на 5G, развитието и използването на изкуствен интелект, блокчейн, разширяването на стартъп мрежите, повече цифрови иновационни хъбове и инициативи за цифрови умения.

„Чрез общия ни ангажимент и конкретни действия за прилагането на Цифровата програма за Западните Балкани можем да постигнем още повече за предприятията и гражданите на региона и на ЕС. Предимствата от по-добри обществени услуги, модерна публична администрация, по-добра киберсигурност, по-голяма свързаност в шестте балкански държави означават предимства и за европейските граждани и бизнес", заяви българският еврокомисар Мария Габриел при откриването на първия Цифров диалог ЕС-Западни Балкани.

Споразумението за роуминга е едно от най-важните постижения през последната година, изтъкна тя. „Това споразумение проправя пътя за започване на процес за намаляване на таксите за роуминг между Западните Балкани и ЕС. Разходите за роуминг в региона бяха намалени значително и варират от 65% за изходящи обаждания до 78% за пренос на данни. През януари 2020 г. ще има допълнителни намаления“, коментира Мария Габриел.

Политическата декларация на лидерите от Западните Балкани за подкрепа на Цифровата програма за региона бе подписана преди година в София по време на българското европредседателство. 

Сред другите резултат от програмата е например решението за отпускане на 30 млн. евро от Инвестиционната рамка за Западните Балкани. Вече се изпълняват няколко проекта - миналата година стартира един с Албания, започват проекти също със Северна Македония и Черна гора. 

Напредва и сътрудничеството по отношение на киберсигурността – в държавите от Западните Балкани тече процес за привеждане в съответствие с европейската Директива за мрежова и информационна сигурност и се работи по партньорството с Европейската агенция за киберсигурност ЕНИСА. Това ще увеличи значително киберсигурността в региона, което е в полза и на ЕС. 

По време на Европейската седмица на програмирането през 2018 г, в Западните Балкани бяха проведени над 1 000 събития – три пъти повече от предходната 2017 г. Стартъп мрежата за Западните Балкани, чието начало комисарят постави в София през ноември 2018 г., се разгръща и през март представи препоръки за насърчаване на връзките с европейската предприемаческа екосистема. Цифровата програма подкрепя и разгръщането на цифрови иновационни хъбове – днес в Западните Балкани функционират шест центъра, а шестнадесет са в процес на подготовка.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: финансиране | интернет | Мария Габриел | Западни Балкани | киберсигурност | роуминг | Цифрова програма

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини