ЕК за втори път глоби Qualcomm за пазарни злоупотреби

Европейският регулатор по конкуренцията на ЕС обвини Qualcomm в хищническо ценово поведени

Снимка: Wikimedia
Гигантът в производството на чипове Qualcomm бе глобен с 242 млн. евро от Европейския съюз (ЕС) заради това, че е блокирал конкурент на пазара преди около десетилетие. Наказанието бе обявено в четвъртък и е второто поред антитръстово за компанията, предава Reuters. 

Европейският регулатор по конкуренцията на ЕС обвини Qualcomm в хищническо ценово поведени в годините между 2009-а и 2011-а. Нелоялната политика на гиганта е била насочена към британския производител на софтуер за телефони Icera, сега собственост на Nvidia. Целта е била играчът да се изтласка от пазара. 

„Стратегията на Qualcomm възпира конкуренцията и иновациите на пазара“, заяви в изявление ресорният комисар Маргрете Вестагер. 

ЕК глоби Qualcomm с 997 млн. евро през миналата година заради това, че е успяла да накара Apple да използва само нейните чипове в своите iPhone устройства. Тогавашната цел на производителя е била да възпре конкурента си Intel. 


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ЕС | глоба | конкуренция | чипове | Маргрете Вестагер | Qualcomm

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини