Експерти: Оризът не може да подсуши намокрен телефон

Вижте съветите на специалистите

Снимка: Pixabay
Широко разпространеното схващане, че оризът е способен да подсуши намокрен телефон, е по-скоро мит, твърдят експертите от iFixit. Те са категорични, че ако в устройството е проникнала влага, оризът е безполезен. Според специалистите ефектът от поставянето му в ориз е същият като използването на други зърнени храни за подсушаване. 

Когато устройството попадне във вода корозията се появява почти моментално. В някои случаи дори не се появява, но засяга важни компоненти на телефона. Смартфонът може да се стартира и да работи известно време, но спойките в него ще продължат да се окисляват. Това ги прави слаби и крехки и в някой момент устройството ще спре да работи. 

Експертите от  iFixit съветват устройството да не се включва докато не изсъхне напълно. Най-хубаво може да се изсуши с 90%+ изопропилов алкохол и четка за зъби. "Отворете телефона по най-бързия начин, за да извадите батерията и да го подсушите. Потопете за секунда дънната платка в 90%+ изопропилов алкохол и отново избършете", казват специалистите от iFixit. 

Съветите обаче се отнасят само за устройства със сменяема батерия. В останалите случаи е необходимо да занесете телефона си в сервиз, пише изданието technews. 


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: смартфон | вода | съвети | експерти | ориз | намокраяне | iFixit

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ