Фонд на KBC дава достъп на българите до световните пазари

При ExpertEase funds „изпаряването” на спестяванията е теоретично невъзможно, каза Петър Андронов

Йохан Лема (отляво) и Петър Андронов
Йохан Лема (отляво) и Петър Андронов
Всеки един български гражданин ще може да инвестира на световните пазари, а портфейлът му ще бъде управляван от експерти в Брюксел, които ще разпределят инвестираните средства между хиляди най-различни активи. Това става възможно чрез стъпването в България на белгийското дружество за управление на финансови активи KBC Asset Management, което ще разнообрази портфолиото от финансови продукти на „ОББ Асет Мениджмънт”. KBC въвежда на българския пазар нов инструмент – ExpertEase funds.

Главният изпълнителен директор на ОББ и председател на KBC Group за България Петър Андронов обясни, че при ExpertEase funds „изпаряването” на спестяванията на хората заради инфлация или други неблагоприятни глобални икономически фактори е теоретично невъзможно. При рязко обезценяване на някой актив, като например злато или акции на дадена компания, експертите, които управляват портфейлите на вложителите, веднага ще обърнат активите в пари в брой, след което отново ще ги инвестират в друг актив, който поскъпва.

Според Андронов този вид инвестиционна възможност ще гарантира по-голямо спокойствие на хората в момент, когато в световната икономика има все повече рискове. „Доналд Тръмп критикува Федералния резерв на САЩ, че държи прекалено високи лихвите, а Европейската централна банка – че се готви да ги понижи. Никога досега американски президент не е проявявал лично отношение спрямо лихвите и не е критикувал директно Фед или ЕЦБ”, заяви той.

По думите му в момента инфлацията в Еврозоната е на такова ниво, което не предполага предстоящо повишение на лихвите от страна на ЕЦБ. Това обаче в известна степен ще е в ущърб на гражданите. „С тези нулеви лихви не само доходността на средствата по влоговете и депозитите не расте, но заради лекото повишаване на инфлацията като цяло и банковите такси се стига дори до загуби за вложителите”, обясни Андронов.

Изпълнителният директор на KBS Asset Management и председател на Съвета на директорите на „ОББ Асет Мениджмънт” Йохан Лема обясни, че даването на повече сигурност на хората е много важно, тъй като статистиките на KBC от 2007 г., когато се разгаря световната икономическа криза, до днес сочат, че заради кризата са били изтеглени изключително много активи от банките на KBC по света. Изтеглянето е било най-голямо през 2008 г. – 19 млрд. евро и 4 млрд. евро през 2007 г., като освен закъсняло за потребителите, то е било изключително негативно за банката в дългосрочен план. Изтеглянето на активи от нея от страна на потребителите е продължило до 2013 г.

„Хората трябва да присъстват на инвестиционния пазар постоянно, защото само така имат шанс да си възстановят средствата след срив на даден актив”, заяви Лема. Мнението му бе подкрепено от управляващия директор на „ОББ Асет Мениджмънт” Франк Ван де Вел, който допълни, че хората трябва да спрат да търсят точния момент да инвестират, след което да изтеглят парите си с печалба – това е трудно дори за професионалистите, а освен това се губи идеята за инвестиране на средствата с цел спестяване и дългосрочна умерена доходност.

Вел отбеляза, че продуктът ExpertEase funds е на българския пазар от 13 юни, като се предлага през търговската мрежа на ОББ. Така, въпреки стъпването си в България със собствено дружество, KBC на практика няма да се конкурира с ОББ, а единствено ще обогати портфолиото ѝ от инвестиционни възможности.

Всеки клиент ще има възможност да следи средната доходност по своите средства в реално време, както и да изтегли парите си във всеки един момент, обясни Андронов и добави, че 100 евро е минималната сума, която трябва да инвестира даден човек в ExpertEase funds. Според него полето за растеж в употребата на този инструмент е огромно, тъй като в момента над 50 млрд. лв. в България се държат във влогове, депозити и друг вид спестовни финансови продукти, при които обаче почти няма доходност. В същото време за периода януари-май тази година, които бяха доста турбулентни за световната икономика, ExpertEase funds в международен план е донесъл между 2% и 4% средна доходност на клиентите си.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ОББ | Петър Андронов | KBC | Йохан Лема | Франк Ван де Вел | KBC Group | ОББ Асет Мениджмънт | ExpertEase funds