Екстремно селфи - има ли такава зависимост?

Повечето от любители на екстремни фотографии са привлечени от подобни дейности извън онлайн пространството

250 са регистрираните смъртни случаи при заснемане на селфи между 2011 и 2017 година, а според изследователи цифрата е много по-голяма, съобщава Евронююз.

Причината за привличането към екстремните снимки доста често не се дължи на нещо специфично, а просто е част от живота извън онлайн пространството. Най-често рискови селфита си правят хората любители на адреналина извън онлайн средата. Но масова тенденция показва, че „лайковете“ и по-голямата аудитория водят до по засилено желание за „перфектната“ снимка и пристрастяване. Отделяне на хормона допамин кара мозъка да предприема нови рискове и пристрастява човека към екстремните изживявания, казва още д-р Трейси Алоуей в интервю за Евронюз.

Все повече стават регистрираните случаи на смърт по време на селфи. Водеща страна в черната класация е Русия. Там през 2016 година 12-годишно момиче загуби живота си, падайки от 17-ия етаж, правейки си снимка на парапета на тераса. Преди месеци друго момиче от страната загуби живота си, правейки си селфи на електрически трансформатор.

Тенденцията по заснемане на перфектната снимка често е обвързано с дезинформираността, която води повечето хора до замърсени и опасни участъци. Такива случаи има и в Испания, където през юли няколко души са се разболели, правейки си снимка в синьо езеро. Оказало се, че красивото място е създадено от токсични отпадъци.

Под най-голям риск от нараняване са тинейджърите, които често правят импулсивни решения, обвързани със снимките в социалните мрежи. Затова Русия е създала информационна кампания чрез разпространение на листовки и видео материали под слоган „Готиното селфи може да ви струва живота“.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Русия | социални мрежи | селфи | пристрастяване | екстремно селфи

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини