Сектор „Електротехника и електроника“ е първи в износа на България

Най-големият пазар за бранша е Германия, която купува продукжия за над 1 млрд. лв.

Снимка: Pixabay
Сектор „Електротехниката и електрониката“ е на първо място по износ в България. Стойността на бранша за 2018 г. достига близо 7 млрд. лв., или малко над 12% от общия износ, който страната ни е реализирала. Това показват данните на Националния статистически институт и на Българската асоциация по електротехника и електроника.

От 2007 г. до края на миналата година това е секторът с най-значителен прогрес в износа, като за периода той се е увеличил 4 пъти. В самото начало общата му стойност е била над 1.5 млрд. лв., а в края на 2018 г. достига близо 7 млрд. лв. Така за 11 години постепенно успява да измести износа на минерални горива, мед и медни изделия, облекла, и от пето място се е изкачва до първо.

Най-големият пазар на сектора е Германия, за която се изнасят 20% от общата продукция, като от 2016 г. страната ни изнася за водещата икономика на ЕС повече продукти на електротехниката и електрониката, отколкото внася. За миналата година България е експортирала към Германия продукти от сектора за над 1.1 млрд. лв. Сред тях водещи са хладилници, електрически апарати, кабелни форми за автомобили, електрически табла, пултове, панели, конзоли и др.

Според специалисти браншът има потенциал за още по-голям прогрес в износа на продукти на електротехниката и електрониката, но среща проблеми при намирането на квалифицирана работна ръка.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: износ | статистика | експорт | електроника | електротехника

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини