Енергийната стратегия на Ким Чен Ун, която ще спаси икономиката на страната

Той иска да произвежда електроенергия от всичко

21:33 11.04.2019

След провалените преговори с президента на САЩ Донaлд Тръмп, Ким Чен Ун трябва да се справи с голяма вътрешна криза, предизвикана от санкциите на ООН - как да поддържа икономиката и военните си сега, след като търговията с петрол и енергийни продукти е ограничена.

В такъв труден момент сега целта на 35-годишния диктатор е да разработи алтернативна енергия - всякаква - от вятъра и енергията на приливите и отливите до превръщането на въглищата в течни синтетични горива.

Времето е от съществено значение, тъй като санкциите притискат много севернокорейски индустрии, които разчитат на внос на бензин и дизелово гориво, включително за селско стопанство, транспорт и военни действия. Много от заводите са затворени поради липса на суровини. Освен това Съветът за сигурност на ООН забрани ключовия износ на Северна Корея, въглища и желязна руда - основни генератори на приходи за икономиката на страната.

Повече от осем години на власт, младият владетел Ким по същество се стреми към всичко: ядрена програма и жизнеспособност на енергийната мрежа с надеждни енергийни ресурси.

Според експерти енергийната стратегия на Ким включва трансформиране на въглищата в синтетични горива, които могат да служат като заместители на течните петролни горива като бензин и дизел. (Този процес се нарича газификация на въглища и може да се използва и за производство на електроенергия.) Северна Корея също иска да се възползва от своята брегова линия и да използва огромни морски бариери с турбини, генериращи електроенергия, за да оползотвори силата на морските приливи.

Въглищата и хидроенергията са основните енергийни ресурси на Северна Корея. Пхенян внася почти целия си петрол и петролни продукти от Китай. В Северна Корея няма доказани запаси от петрол и други горива, според информация на САЩ. И въпреки че Северна Корея има програма за ядрени оръжия, тя не използва ядрена енергия за производство на електроенергия.

Северна Корея не е чак толкова изолирана нация, тъй като изпраща инженери на обучение в Китай и Русия. Така, притисната от санкциите на ООН, Северна Корея е започнала бавно, но стабилно решение за намаляване на въздействието им.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: петрол | санкции | Ким Чен Ун | ООН | енергийна стратегия

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини