ЕС е готов със санкциите срещу Турция

Ройтерс показа чернова на официалния документ

Снимка: БТА
Европейският съюз е готов да ограничи контактите и финансирането за Анкара, като ответна мярка срещу "незаконното" проучване за газ и нефт в Кипър от страна на Турция и е готов да ускори по-нататъшните санкции. Това се казва в позиция на ЕС, чиято чернова Ройтерс притежава и цитира.

ЕС определя действията на Анкара като турска намеса в изключителната икономическа зона на Кипър.

Но все пак Блокът се опитва да запази добрия тон с Турция, която вижда като голям икономически партньор, уточнява Ройтерс.

"Въпреки най-добрите ни намерения да поддържаме добросъседски отношения с Турция, продължаващата ескалация и предизвикателството на суверенитета на нашата държава-членка Кипър неизбежно ще накара ЕС да отговори с пълна солидарност", каза Доналд Туск, председател на Европейския съвет на министрите. в сряда.

В четвъртък националните пратеници в Брюксел обсъдиха съвместно решение за наказание срещу Турция, в проекта на което се казва:

"В светлината на продължаващите и нови незаконни сондажни операции на Турция, ЕС решава да спре преговорите за всеобхватно споразумение за въздушен транспорт и се съгласява да не се провеждат понастоящем допълнителни срещи на диалога на високо равнище."

"Съветът одобрява предложението на (Европейската) комисия за намаляване на предприсъединителната помощ за Турция за 2020 г. и приканва Европейската инвестиционна банка да преразгледа кредитните си дейности в Турция, по-специално по отношение на кредитирането, подкрепяно от държавите-членки" се казва още в документа.

Резолюцията добавя, че ЕС ще бъде готов да въведе по-рестриктивни мерки срещу Турция, ако Анкара продължи дрилинга.

През 2014-2020 г. ЕС трябваше да даде на Турция 4,45 милиарда евро (5 милиарда долара) за политически реформи, селско стопанство и други проекти, които да помогнат за подготовката за евентуално членство в блока.

Но миналата година Брюксел отне 175 милиона евро в знак на протест срещу влошаване спазването правата на човека в Турция. ЕС заяви, че Анкара при президента Тайип Ердоган се отдалечава от блока.

Но тъй като блокът се нуждае от Турция по въпроси като сигурността и миграцията, дипломат от ЕС, участващ в последните дискусии, каза пред Ройтерс, че бъдещите санкции ще бъдат ограничени.

„Това би било насочено само към хора, свързани с тези специфични незаконни дейности. Опитваме се да ги калибрираме внимателно, защото имаме нужда от турско сътрудничество в областта на миграцията, НАТО, борбата с тероризма. "

"Някои държави-членки разчитат на Турция за транзит на енергия, затова трябва внимателно да стъпваме. Не очаквайте широки икономически санкции".

Анкара отхвърли в сряда критиките на Гърция и ЕС, че турските проучвания във водите на Кипър са незаконни. На разделения остров, международно признатото правителство е част от ЕС, но Турция подкрепя отцепилата се северна република.

Докато Никозия настоява за по-строг език на санкциите, някои други държави от ЕС се притесняват от закриването на всички канали на високо равнище за комуникация с Анкара, казаха дипломати, което означава, че проектът на решение може да се промени.

ЕС зависи от Турция за задържането на мигрантите от Близкия изток към Европа, но отношенията се влошиха след репресиите на Ердоган срещу критиците му след неуспешния опит за преврат през 2016 г.

ЕС замрази дългосрочните преговори за членство на Турция, както и преговорите за усъвършенстване на техния митнически съюз, като обвини Ердоган в нарушения на правата на човека.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: газ | нефт | ЕС | Кипър | Турция | санкции | проучване

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини