ЕС избира кандидат за шеф на МВФ

Той ще бъде определен с мнозинство

Страните членки на ЕС ще гласуват днес, за да определят европейския кандидат за управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ), след като не успяха да договорят единна кандидатура. Това посочи вчера френското министерство на финансите, цитирано от Ройтерс.

Вотът бе отложен за днес, за да се даде възможност на новото правителство на Великобритания да номинира свой представител, ако желае. 

Министрите на 28-те страни членки се съгласиха да проведат гласуване, ако е необходимо в няколко кръга, за да посочат европейски кандидат, уточни министерството.

Сред кандидатите е и българката Кристалина Георгиева, която е изпълнителен директор на Световната банка.

Решението ще изисква одобрението на 16 от 28-те страни членки на ЕС, представляващи най-малко 65 процента от общото население. 

След седмици на преговори, които не успяха да постигнат консенсус, министрите на ЕС ще гласуват по имейл в петък сутринта измежду кратък списък от най-малко четири имена, според служители, участващи в процеса, пише "Файненшъл Таймс".

Решението за провеждане на вот - опция, която първоначално беше отхвърлена от някои столици, включително Берлин, има за цел да намали възможните кандидати. То идва след като Бруно льо Мер, френският финансов министър, който председателстваше преговорите, не успя да постигне успех в разговорите със своите колеги.

Избраният кратък списък кандидати се състои от Йерун Дейселблум - бившият председател на Еврогрупата на министрите на финансите на ЕС, Оли Рен - управител на централната банка на Финландия, Надя Калвиньо - финансов министър на Испания, и Кристалина Георгиева - изпълнителен директор на Световната банка.

Кандидатите трябваше да представят имената за включване в бюлетината до четвъртък вечерта; вотът ще се проведе съгласно правилата на ЕС за квалифицирано мнозинство, в които по-големите държави-членки имат по-голяма тежест. След първоначално гласуване може да има балотаж между двамата финални кандидати.

Обединеното кралство, което има ново правителство, поиска повече време да обмисли дали да подаде кандидатура, но не направи номинация преди крайния срок в четвъртък вечерта, пише още ФТ.

Южните страни като Испания, Италия и Португалия остро се противопоставят на кандидатурата на Дейселблум, който има подкрепата на Германия. Северните столици настояват те да изберат управляващия директор на МВФ, тъй като Европейската централна банка е доминирана от граждани на Южна Европа.

Георгиева, която е от държава извън еврозоната, е поддържана от Франция, но има малка подкрепа сред по-големите страни от ЕС. Нейната кандидатура би наложила МВФ да промени правилата си, които не позволяват кандидати на възраст над 65 години да кандидатстват.

МВФ определи срок за номинации на директор през септември и се надява да приключи процеса в началото на октомври, преди годишната си среща.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ЕС | МВФ | гласуване | Кристалина Георгиева | директор | министри | номинации

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини