ЕС окончателно даде зелена светлина на спорната директива за авторско право

Държавите членки ще трябва да транспонират новите правила в националното си законодателство

Снимка: Pexels
Съветът на ЕС прие окончателно новата регулация в сферата на авторското право. След подписването и публикуването на директивата в Официален вестник на Блока държавите членки ще разполагат с 24 месеца, за да транспонират новите правила в националното си законодателство.

Промените в областта дойдоха на фона на острата необходимост от модернизиране на вече остарялото законодателство. Последната обща директива е от 2001 г., а през това време цифровата среда и икономика се развиха значително. Новите правила целят защита на авторите и творците, нови възможности за достъп и споделяне на защитено съдържание онлайн и в крайна сметка да проправят път към истински цифров единен пазар.

Те обаче провокираха и остри критики заради съмненията, че вместо да подпомогнат конкуренцията, всъщност ще засилят монопола на гигантите. Има опасения и затова, че директивата създава предпоставки за цензура и ограничаване на основни човешки права. Най-противоречиви се оказаха членовете 11 и 13 (15 и 17 след преномерация) – първият, станал известен като „данък линк“, а вторият предполагащ предварителна филтрация на потребителско съдържание. 

Какво предвижда директивата, според ЕК: 

А) Адаптиране на изключенията/ограниченията в областта на авторското право в цифрова и трансгранична среда Директивата въвежда задължителни изключения от авторското право за целите на извличането на информация от текст и данни, онлайн преподавателски дейности и опазването и онлайн разпространението на културно наследство.

Б) Подобряване на практиките за лицензиране, така че да се гарантира по-широк достъп до съдържание Директивата предвижда хармонизирани правила за улесняване на:

  • използването на произведения, които вече не се предлагат на пазара (произведения извън търговско обращение),
  • издаването на колективни лицензи с разширен ефект и
  • уреждането на права за филми на платформите за видео по заявка.
В) Постигане на добре функциониращ пазар за авторското право Директивата въвежда ново право за издателите на публикации в печата при цифровото използване на техните публикации в печата. Авторите на произведения, включени в публикациите в печата, ще имат право на дял от приходите на издателите на публикации в печата, произтичащи от това ново право.

Що се отнася до платформите за споделяне на онлайн съдържание, които се основават на модела „качено от ползвателя съдържание“, директивата уточнява правната рамка, в която те ще осъществяват дейността си. Според новите правила те ще трябва по принцип да получат лиценз за защитени с авторско право произведения, качени в интернет от ползватели, освен ако не са изпълнени редица условия, предвидени в директивата. Надеждата е, че носителите на права ще могат по-добре да договарят условията за използване на техните произведения онлайн и да получават възнаграждение за онлайн използването на тяхното съдържание от тези платформи. 

Същевременно директивата позволява на ползвателите да генерират и качват съдържание свободно, за целите на цитиране, критика, рецензиране, карикатура, пародия или имитация. С оглед на това тя преобразува тези изключения, понастоящем незадължителни за държавите членки, в задължителни изключения за този конкретен вид използване.

Освен това с директивата на авторите и изпълнителите се гарантира правото да получат подходящо и пропорционално възнаграждение за лицензирането или прехвърлянето на техните права, въвежда се задължение за прозрачност по отношение на използването на лицензираните произведения и механизъм за коригиране на възнаграждението, придружен от специален механизъм за алтернативно уреждане на спорове. Разработчиците на софтуер са изключени от тези правила.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ЕС | интернет | онлайн съдържание | нови правила | авторско право | филтри | Директива за авторско право

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини