ЕС отказа на Лондон да брани правата на британците при „твърд Brexit“

Мишел Барние написа писмо до британското правителство, за да сложи край на тези идеи

Снимка: Pixabay
Правата на британските граждани, които живеят в други страни членки на ЕС няма да бъдат автоматично защитени в случай, че Великобритания излезе от Блока без споразумение (т.нар. „твърд Brexit“). Това заяви главният преговарящ по Brexit от името на Брюксел Мишел Барние по повод изказвания на кандидати да наследят Тереза Мей на премиерския пост, пише Business Insider.

Няколко кандидата за следващ премиер на Великобритания, включително фаворитът – бившият външен министър Борис Джонсън – заявиха, че са готови да извадят Обединеното кралство от ЕС на 31 октомври със или без споразумение. Вместо това те говорят за евентуален т.нар. „управляван Brexit без споразумение“. Барние обаче заяви, че е невъзможно да се реализира „твърд Brexit“, като в същото време Лондон си запази някои непредизвикващи спорове облаги в отношенията с Брюксел.

Главният европейски преговарящ обясни, че защитата на правата на британските граждани в ЕС ще бъде много трудно, тъй като ще има множество пречки, включително спорове до каква степен те са под юрисдикцията на Европейския съд.

„Нашите усилия трябва да останат фокусирани върху това да се уверим, че споразумението ще бъде ратифицирано и ще влезе в сила. Не трябва да се разсейваме от тази основна цел“, написал е Барние в писмо до британското правителство.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: споразумение | Борис Джонсън | Brexit | Брекзит | Тереза Мей | граждански права | излизане на Великобритания от Европейския съюз | британски граждани

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини