ЕСО е изхарчил неправомерно над 14.4 млн. лв.

Нарушенията са при две обществени поръчки от 2017 г.

Държавният Електроенергиен системен оператор (ЕСО) е изхарчил неправомерно средства за над 14.4 млн. лв. (без ДДС) през 2017 г. Това показва приключилата проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция, извършена през третото тримесечие на 2019 г.

Установени са 30 нарушения по Закона за обществени поръчки и по правилника за неговото прилагане, сочи справка на Economic.bg. На компанията са съставени 23 акта. 

Агенцията е проверила 26 обществени поръчки на обща стойност над 136.8 млн. лв. Неправомерно разходените над 14 млн. лв. са при две от тях – за застрахователни услуги и за телекомуникационни услуги. За тях е установено, че е не е спазен редът и не е обявена процедура за избор на изпълнител, а вместо това компанията е сключила договор с дружествата, с които е работила преди това.

Възложител на обществените поръчки е предишното ръководство на ЕСО, действало през 2017 г. То е виновно за неспазването на закона, коментират от компанията пред БНТ. „Финансовата инспекция е за период 2017 г., финансовата инспекция е констатирала две процедури не проведени по реда на закона за обществените поръчки“, коментира Гергана Терзийска, финансов директор на ЕСО. 

По нейни думи ЕСО е сезирал компетентните органи. „Уведомили сме принципала, едноличният собственик на капитала и смятаме, че всеки по компетентност би се ангажирал в процеса“, допълва още Терзийска.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: закон | проверка | енергетика | средства | ЕСО | обществени поръчки

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ