„Еврохолд“ очаква да финализира сделката за ЧЕЗ до началото на 2020 г.

Компанията ще запази интереса си към енергийния бизнес на Балканите, дори регулаторите да не разрешат сделката в България

Снимка: Economic.bg/Архив
Мисля, че е напълно реалистично до края на тази година или началото на следващата сделката да бъде финализирана. Това каза председателят на Управителния съвет на „Еврохолд България“ Кирил Бошов по време на представянето на стратегията на холдинга за развитието на ЧЕЗ след евентуалното одобрение на сделката. Той уточни, че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) трябва да се произнесе в рамките на 25 работни дни, а след това решението си трябва да съобщи и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

„Има една добра видимост до края на годината регулаторните произнасяния да се случат. След това има някои процедури преди финализирането, каквито са Общите събрания, с оглед на това, че двете компании са публични. И мисля, че срокът е напълно реалистичен, ако всеки си върши работата, за която е избран“, каза Бошов.

Той отново заяви, че „Еврохолд“ е осигурил цялото необходимо финансиране от 335 млн. евро за придобиването на българските активи на CEZ с подкрепата на две международни финансови институции. „Парите са осигурени, когато получим разрешенията, имаме готовност веднага да завършим сделката“, каза той.

Финансистът Васил Стефанов от „Еврохолд“, който отговаря за сливанията и придобиванията, обясни, че двете банки ще финансират всички дейности около придобиването, както и инвестиционната програма. „Ние работим с две международни инвестиционни банки, които обаче в момента нямат бизнес в България. Което представлява добър имидж за нашата държава, ако те влязат чрез нас. Тази сделка е на три нива. Първото е самата покупка. След това трябва да се отправи търгово предложение към миноритарните акционери в 14-дневен срок след финализирането на продажбата. Третият етап е инвестиционната програма. И трите ще се финансират от инвестиционните банки“, каза Стефанов.

Председателят на Надзорния съвет на „Еврохолд“, Асен Христов, коментира и собственото финансиране, което е заложено като част от сделката за придобиването на активите на CEZ. В момента холдингът е внесъл проспект за увеличение на капитала, с което да се платят после 80-те милиона евро, но засега няма одобрение от КФН. Христов обаче е категоричен, че и без това одобрение основните акционери в холдинга – „Старком Холдинг“ АД и люксембургският фонд KJK, вече са осигурили средствата и ще ги платят.

„Еврохолд“ също така потвърди интереса си и към румънските активи на CEZ, но към момента там нещата са на ниво подбор на оферти. Асен Христов също така коментира, че дори да пропадне сделката за българските активи поради регулаторни пречки, компанията ще запази интереса си към енергийни проекти на територията на Балканския полуостров.

Припомняме, че преди дни чешката компания излезе със становище, че ако държавата отново блокира опитите ѝ да продаде активите си у нас, тя повече няма да търси кандидат и ще запази дейността си тук.

За да осъществи сделката, „Еврохолд“ създаде специална компания, регистрирана в Холандия. Eastern European Electric B.V. (EEE) е 100% дъщерна собственост на българския холдинг и ще обединява целия му енергиен бизнес. Стратегията за EEE е разработена от Консултативния енергиен съвет на компанията, който включва експерти с международен опит - Гари Левсли, Дан Каталин Станку и Георги Миков. Целта на структурата е да подпомага интеграцията на придобиваните дружества на ЧЕЗ и ще прерасне в част от Надзорния съвет на дружествата в групата на Eastern European Electric Company B.V след приключване на сделката.

„Намерението ни е да превърнем EEE в регионална ютилити компания в България по отношение на устойчивост, удовлетвореност на клиентите, както и да поемем ясен ангажимент за инвестиции в технологии, които да подобрят ефективността. Същевременно ще се стремим да поддържаме финансова стабилност при спазване на регулаторните норми. Вече обявихме, че сме осигурили приемственост в оперативното управление на активите, които ще придобием”, каза Асен Христов, председател на надзорния съвет на „Еврохолд“. „Натрупаният 20-годишен опит в управлението на предприятия и реализираните от нас 30 придобивания на бизнеси от различни сектори на икономиката, които развиваме успешно са гаранция, че компанията ще управлява отговорно активите на ЧЕЗ“, допълни той.

Инвестиционната програма предвижда подобряване на качеството на обслужване на клиентите, въвеждане на дистанционно отчитане, внедряване на съвременна система за намаляване времето и честотата на прекъсвания, подобряване управлението и контрола на електропреносната мрежата и други. „Приоритет в инвестициите ще е намаляване на загубите на електрическа енергия, внедряване на нови технологии, с които ще се контролира инфраструктурата и ефективно ще се управляват присъединените възобновяеми енергийни източници (ВЕИ)”, обясни Дан Каталин Станку. „Умните (smart) технологии и дигитализацията на процесите ще доведат до по-добро управление“, допълни той.

„Еврохолд“ ще подкрепи и развива съществуващата инвестиционна програма на ЧЕЗ, така както е одобрена от Комисията за енергийно и водно регулиране, като ще реализира и допълнителни инвестиции. За регулаторния период до 2020 г. ще бъдат вложени над 270 лв., а за периода до 2023 г. - още 260 млн. лв.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ЧЕЗ | сделка | Еврохолд