Еврокомисията глоби производителя на Hello Kitty с €6.2 млн.

11:27 10.07.2019
Европейската комисия (ЕК) е глобила японската компания Sanrio, която стои зад популярната марка Hello Kitty, с 6.2 млн. евро за ограничаване на продажбите на единния европейски пазар, предаде БТА.

Японската компания прави дизайна, лицензира, произвежда и продава продукти с известната котка Hello Kitty и други популярни герои, отбелязва Европейската комисия. Продуктите с тях са най-разнообразни – от чаши, чанти, книжарски материали до играчки, като всички са защитени като търговска марка и интелектуална собственост.

Комисията започна разследването срещу лицензирането и дистрибуцията на продукти на Sanrio през 2017 година. Тя установи, че Sanrio е наложила преки и непреки ограничения, забрани или обезкуражаващи практики на търговци с цел да не продават стоките на компанията в други страни от ЕС, различни от страната на търговеца, което противоречи на правилата на единния европейски пазар.

Вчерашното решение потвърждава, че търговците, които продават лицензирани продукти, не могат да бъдат възпрепятствани при продажбата на продукти в различни страни, посочва в съобщението еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер.

Припомняме, че през март също имаше подобен случай, при който ЕК глоби Nike с 12.5 млн. евро. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: глоба | играчки | ЕК | ограничения | единен пазар | Hello Kitty

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини