Еврокомисията одобри новата програма LIFE

Временното споразумение трябва да бъде официално одобрено от Европейския парламент и Съвета на ЕС

Снимка: Pixabay
17:43 13.03.2019
Европейската комисия одобри временното споразумение, постигнато от Европейския парламент и Съвета на ЕС, за проекти по програма LIFE в периода 2021-2027 г. Финансирането ще бъде насочено най-вече към опазване на околната среда и смекчаване на последиците от климатичните изменения. Целта на програмата е до 2050 г. да бъде постигната неутрална икономика по отношение на климата.

За да изпълни своите ангажименти по Парижкото споразумение и целите на ООН за устойчиво развитие, ЕК увеличи финансирането на програмата LIFE с 25%.

Основните елементи на новата програма LIFE за периода 2021-2027 г. включват подкрепа за прехода към кръгова икономика и засилени действия за смекчаване на последиците от изменението на климата, засилен акцент върху подпомагането на прехода към чиста енергия и природата и биологичното разнообразие, както и опростен и гъвкав подход върху разработването и прилагането на иновационни решения на предизвикателствата, свързани с околната среда и климата.

Временното споразумение трябва да бъде официално одобрено от Европейския парламент и Съвета на ЕС.

Програма LIFE стартира през 1992 г. и е една от водещите програми на ЕС за финансиране в областта на околната среда и климата. В рамките на програмата е отпуснато финансиране за над 4600 проекта в ЕС и държави извън него. Настоящата програма LIFE обхваща периода 2014-2020 г., като бюджетът ѝ е 3,4 млрд. евро.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: проекти | бюджет | ЕК | околна среда | LIFE

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини