Европейските "еднорози" изпреварват по ръст американските

Компаниите на Стария континент с оценка над $1 млрд. вече са 84

Снимка: Pixabay
18:54 06.06.2019
Противно на общоприетото схващане, европейските технологични компании с капитализация над 1 млрд. долара, известни в технологичната индустрия като "еднорози", растат по-бързо от съперниците си в САЩ, които от десетилетия управляват технологичните компании благодарение на гиганти като Google, Facebook, Apple и Amazon.

Фактът, че европейските "еднорози" изпреварват американските конкуренти, е изтъкнат в доклад, публикуван в сряда от компанията за инвестиционно банкиране GP Bullhound, пише Forbes.

Представен за шеста поредна година, докладът "Титаните в технологиите" (Titans of Tech) на GP Bullhound твърди, че кумулативната стойност на "еднорозите" в Европа - технологични стартиращи фирми, създадени след 2000 г. с оценка над $1 млрд. - се е увеличила с 28% през последната година, докато стойността на американските "еднорози" се е увеличил само с 20%.

Според доклада, през последната година в Европа са се появили технологични стартъпи на стойност 21 млрд. долара, което прави общия брой на европейските "еднорози" 84, спрямо 30 през 2014 г.

Много от "еднорозите" в Европа са претърпели рязко увеличение на стойността си през 2018 г., след като инвеститорите по света са вложили рекордните 28 млрд. долара в тях, според доклада. 

GP Bullhound изчислява, че общата стойност на технологичната екосистема с оценка за милиарди долари в Европа сега е 302 милиарда долара. Това е 3.4 пъти повече спрямо нивото от 2014 г., когато компаниите са били оценени на 89 милиарда долара. Вероятно IPO-то на шведската услуга за стрийминг на музика Spotify допринася в голяма степен за възходящата промяна.

САЩ и Китай доминират

Най-големите технологични компании в Европа все още са "джуджета" обаче, в сравнение с най-големите технологични гиганти в САЩ и Азия. 

В САЩ има Microsoft, Apple, Amazon и няколко други имена от този ранг. Китай има компании като Alibaba, Xiaomi, Tencent и Huawei. Япония има SoftBank, а Южна Корея има Samsung.

GP Bullhound прогнозира, че това ще се промени през следващите две години. По-конкретно, компанията вярва, че Европа ще има нова технологична фирма за 50 млрд. долара до 2021 г. под формата на Spotify или холандската платежна компания Adyen. Това изглежда амбициозно, като се има предвид, че в момента Spotify е на стойност 22 млрд. долара, а Adyen е на стойност 20 млрд. долара. Те ще трябва да удвоят своите оценки през следващите две години, за да се сбъдне подобна прогноза.

Липсата на технологични гиганти в Европа отдавна е гореща тема и докладите като този често твърдят, че историята на успеха на европейските технологии е точно зад ъгъла. Скорошният успех на европейските технологични компании не трябва да се подценява, но е важно да се поддържат нещата в перспектива. С изключение на германския софтуерен гигант SAP, основан през 1972 г., в Европа все още няма технологична фирма, чиято стойност надхвърля 50 млрд. долара.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: компании | доклад | еднорози | GP Bullhound

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини