Фандъкова: „Топлофикация София“ не е спирала да плаща на „Булгаргаз“

Столичният кмет заяви, че директорите на двете дружества са се разбрали за дълговете

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
„Топлофикация София“ не е спирала да плаща на „Булгаргаз“. Това каза кметът Йорданка Фандъкова в ефира на БНТ, коментирайки заведеният иск от страна на държавната газова компания срещу столичната топлофикация за просрочен дълг от 35 млн. лв.

„Разбира се, с много по-бавно темпо, отколкото „Булгаргаз“ очаква. На 1 август от „Топлофикация“ са преведени 7 млн. лв. Двамата директори се уточниха за начина на плащане до края на месеца“, каза още Фандъкова.

Припомняме, че преди няколко дни изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов обяви, че за една година „Топлофикация София“ е натрупала дълг от 120 млн. лв. към държавната компания.

„Топлофикация София“ на практика е преустановила плащанията за доставен природен газ. Не може и не бива „Булгаргаз“ да покрива задължения за своя сметка на клиент, включително и на „Топлофикация София“. Няма такава компания, която да покрие такъв огромен дълг, а същевременно да изпълнява своите задължения. Мерките и действията, които предприемаме, са възможно най-меки и щадящи към „Топлофикация София“. Единствената цел е топлофикационното дружество да изплати задълженията до края на август“, каза тогава Николай Павлов.

„Разговарях с двамата директори на двете търговски дружества, след като си размениха реплики по медиите“, каза днес Фандъкова. Тя обясни, че винаги в този период възниква такъв проблем, защото има разлика в начина на плащане. „Булгаргаз изискват предварително плащане по прогнозни количества, а „Топлофикация“ получава своите плащания след изравнителните сметки. Така че това е част от взаимоотношения между двете търговски дружества. И категорично – нито аз, нито министърът на енергетиката сме допуснали досега и няма да допуснем това да се отрази на отоплителния сезон“, каза още кметът.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Топлофикация София | топлофикация | Булгаргаз

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ