Fiat Chrysler оттегля предложението си за сливане с Renault

Компанията посочи като мотив френската политика по темата

Снимка: Pixabay
Fiat Chrysler обяви, че е отказала от предложението си за сливане с Renault на стойност 35 млрд. долара, обвинявайки френската политика за пропуска на една евентуална важна сделка за създаването на третия по големина в света автомобилен производител.

Източник, близък до борда на френския автомобилен производител, заяви, че Fiat Chrysler е направила този ход, след като Франция се опита да отложи решението за сделката, за да спечели подкрепата на Nissan Motor Co, японския партньор на Renault, пише Ройтерс.

Представители на френското правителство настояваха Nissan да подкрепи сливането. Nissan обаче заяви, че ще се въздържи.

Френското правителство, което притежава дял от 15% в Renault, също е тласнало Fiat Chrysler да даде гаранции, че Франция няма да загуби работни места, както и за дивидент за акционерите на Renault, включително правителството, казаха хора, запознати с преговорите. Първоначалното предложение на Fiat Chrysler не предлагаше специални дивиденти на акционерите на Renault.

"Стана ясно, че политическите условия във Франция понастоящем не съществуват, за да може такава комбинация да продължи успешно", заяви Fiat Chrysler  в изявление, публикувано тази сутрин в Лондон.

В отделно изявление на Renault се казва, че бордът на компанията е "неспособен да вземе решение поради искането на представителите на френската държава да отложат гласуването".

Сривът на преговорите по сливанията оставя двете компании пред редица проблеми, като се започне от тревогата на инвеститорите, които повишиха акциите си и в двете компании, след като Fiat Chrysler предложи сливане на равните преди малко повече от седмица. Акциите на партньорите на Nissan и Renault от Mitsubishi Motors Corp паднаха в началото на търговията в Токио в четвъртък.

Fiat Chrysler предложи на своите акционери да получат специален дивидент от 2,5 милиарда евро (2,8 милиарда долара) като част от сливането, ако то бъде завършено.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: сливане | сделка | Renault | отказ | Fiat Chrysler

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини