Финансовите министри от Еврозоната одобриха Лагард да оглави ЕЦБ

Фокусът се измества към въпроса кой да я наследи на върха на МВФ

Снимка: БТА
Финансовите министри от Еврозоната одобриха кандидатурата на бившия ръководител на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард за гуверньор на Европейската централна банка (ЕЦБ). Това означава, че сега номинацията ѝ ще бъде изпратена за обсъждане от Управителния съвет на ЕЦБ и Европейския парламент, въпреки че никоя от двете институции не може да я отхвърли. ЕС официално ще назначи Лагард на поста от 1 ноември и тя ще замени досегашния европейски банкер №1 Марио Драги.

Вниманието вече се измести към въпроса кой ще замени Лагард на върха на МВФ. Финансовите министри са обсъдили процеса за номинирането на европейски кандидат, но засега няма ясен план и конкретни имена не се обсъждат. Те възнамеряват да се обединят около една кандидатура. Окончателното решение ще бъде взето от Управителния борд на МВФ. По традиция през последните седем десетилетия постът се заемаше от европеец, а пък американец оглавяваше Световната банка. Напоследък обаче развиващите се пазари настояват да играят по-важна роля в европейската финансова политика.

Люксембургският финансов министър Пиер Грамегна коментира, че следващият ръководител на МВФ трябва да е „европеец, който е компетентен и има голям опит в управлението на кризи”. Той също така е намекнал, че предпочита кандидатът да е мъж, като впоследствие е признал, че бившият холандския финансов министър Йерун Дейселблум „отговаря на описанието”.

Гуверньорът на британската централна банка Марк Карни е смятан от мнозина за един от фаворитите за МВФ. Той е канадец, но също така има ирландски и британски паспорти. Правителствата активно обсъждат да го номинират, казал е източник, запознат с хода на преговорите.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ецб | МВФ | Кристин Лагард | Международен валутен фонд | Европейска централна банка

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини