Финансовите министри от еврозоната избраха нов главен икономист на ЕЦБ

49-годишният Филип Лейн е начело на централната банка на Ирландия от 2015 г. насам

Финансовите министри на еврозоната номинираха в понеделник гуверньора на централната банка на Ирландия Филип Лейн за следващия главен икономист на Европейската централна банка (ЕЦБ). Мандатът на белгиецът Петер Прае изтича на 31 май, според представители на еврозоната.

49-годишният Лейн е начело на централната банка на Ирландия от 2015 г. насам, като управлява стабилния растеж в ирландската икономика след спасяването на страната от ЕС през 2011-2014 г., което помогна на Ирландия да преодолее най-тежката финансова криза след Втората световна война.

Той е единственият кандидат за тази длъжност и официално ще бъде потвърден от лидерите на ЕС на срещата на върха през март.

Смятан за тясно свързан с президента на ЕЦБ Марио Драги, Лейн ще отговаря за изготвянето на решения за паричната политика, една от най-жизнените позиции в банката.

Назначаването му ще настъпи в решаващ момент за ЕЦБ, когато плановете на банката за първото й посткризисно увеличение на лихвите се усложняват от неочаквано рязкото забавяне на икономиката на еврозоната и постоянно слабата инфлация.

Лейн ще се присъедини към ЕЦБ в момент, когато банката също се сблъсква с широки промени на ключови позиции. Мандатът на Драги приключва през октомври, а французинът Беноа Кьор, който също е член на 6-членния борд на ЕЦБ, трябва да напусне през декември.

Почти една трета от 25-членния Управителен съвет, който включва членовете на борда на ЕЦБ и управителите на националните централни банки, също се промени през тази година, което е необичайно високо съотношение.

Освен тримата членове на съвета, управителите на централните банки на Белгия, Австрия, Естония, Словакия и Кипър се очаква да бъдат заменени тази година.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ецб | централна банка | Ирландия | номинация | главен икономист | Филип Лейн

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини