Фирмата, правила сондажи по „Струма“, искала „да си довърши работата“

Сондажите са финансирани чрез собствени средства

Снимка: bTV
Машините, забелязани по трасето на бъдещата автомагистрала „Струма“ в Кресненското дефиле, са на фирмата „Пътпроект – 2000“, която по-рано е изготвяла идейния проект за отсечката. Той вече е направен, но сега проектантите са решили „да си довършат работата“, за да не допуснат грешка и да подведат правителството и бъдещите контрактори. Това каза управителят на фирмата инж. Любен Симеонов в ефира на bTV тази сутрин. 

Инж. Симеонов призна, че никой не е искал да се правят допълнителни сондажи. По думите му през април 2018 г. от Агенция „Пътна инфраструктура“ са му възложили актуализация на парцеларния план. 

„Исках да проверя дали този откос, който съм заложил в идейния проект, отговаря на инженерно-геоложките условия. Ние сме го проверили, но чрез друг метод, не конкретно чрез инженерно-геоложко сондиране”, каза той.

По думите му тези последващи дейности са финансирани със собствени средства – около 100 000 лв. и за лична сигурност. Симеонов изрази притеснения, че напоследък често се подлага под съмнение качеството на строителните дейности. По думите му е имало геоложко проучване, но не със сондажи, а с други методи. 

За изготвянето на идейния проект „Пътстрой – 2000“ е спечелила 2 млн. лв. финансиране, но докато е изпълнявала държавната поръчка не е съумяла да извърши вертикалните сондажи. 

Симеонов отрече да са прокарвани нови пътища, вместо това са били възстановени стари такива. 


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: магистрала Струма | сондажи | Пътстрой-2000 | Любен Симонов

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини