Fitch: България може да приеме еврото през 2023 г.

Агенцията очаква това да има положително влияние

Снимка: Wikipedia
21:48 22.08.2019
Fitch Ratings заяви, че очаква приемането на еврото в страните от Централна и Източна Европа, включително България, Румъния и Хърватия, да окаже положително влияние върху тяхната суверенна кредитоспособност, съобщава SeeNews.

"България (с рейтинг BBB/Positive) официално стартира процеса по присъединяване ERM II през юли 2018 г. и решение дали може да се присъедини се очаква до края на 2019 г. Хърватия (с рейтинг BBB/Positive) също писмо с молба за присъединяване към ERM II в началото на юли 2019 г.", се казва в изявлението на рейтинговата агенция.

Fitch смята, че най-ранната дата за приемане на еврото може да е януари 2023 г. за България и януари 2024 г. за Хърватия, като се приеме, че тези държави са успели да изпълнят критериите на ERM II и след това по-широките критерии за конвергенция.

Румъния (BBB-/Stable) изрази интерес да се присъедини към ERM II, но няма официален график. 

Перспективите за приемане на еврото в Унгария (BBB/Stable), Полша (A-/Stable) и Чешката република (AA-/Stable) в обозримо бъдеще остават отдалечени, с малко политическа готовност и в някои случаи с много ниска обществена подкрепа за членство в еврозоната.

Според Fitch основните ползи от въвеждане на еврото включват: (i) достъп до статут на резервна валута, който елиминира риска от валутни кризи, подпомага чуждестранното търсене на вътрешни финансови активи и допринася за гъвкавост на фискалното и външното финансиране; (ii) намаляване на кредитния риск; (iii) достъп до надеждната рамка на ЕЦБ за парична политика и средства за ликвидност за банките; (iv) по-ниски транзакционни разходи и увеличени търговски и капиталови потоци с останалата част от еврозоната; v) и допълнителни възможности за външно финансиране за страни в беда.

Основните разходи за присъединяване към еврото включват: (i) загуба на гъвкавост на паричната политика и гъвкавостта на валутната политика; (ii) макро и финансови рискове от прекомерния приток на капитал (включително потенциален скок на цените на кредитите и активите); (iii) потенциал за силен дефлационен натиск в ситуации, когато има прекомерни излишъци по текущата сметка; (iv) и потенциалното задължение за предоставяне на финансова подкрепа на други държави-членки в случай на програми за спасяване.

Fitch вярва, че в съответствие с дългогодишния си подход най-големите бенефициенти от приемането на еврото са държави със слаби външни финанси, които биха се възползвали от статута на резервната валута; държави с високи нива на заеми в евро за частния и публичния сектор и държави с привързани валутни курсове (тъй като загубата им от независима парична политика би имала минимално въздействие).Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | евро | Fitch Ratings | Румъния и Хърватия | кредитоспособност

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини