Fitch повиши перспективата пред рейтинга на ББР

Активите на Българската банка за развитие надхвърлиха нивото от 3 млрд. лв.

15:05 02.04.2019
Международната рейтингова агенция Fitch повиши перспективата пред дългосрочния кредитен рейтинг „BBB“ на Българската банка за развитие (ББР) от „стабилна“ със стабилна на „положителна“. Кредитният рейтинг е ограничен от нивото на държавния рейтинг, който от една седмица е „BBB“ със положителна перспектива.

Оценката на рейтинговата агенция се базира на надеждната подкрепа на суверена – българската държава, на добрите финансови резултати на ББР, както и на ролята ѝ в подкрепа на икономическата политика на правителството. Положителната перспектива показва наличието на баланс в рисковете, свързани с оценяването на кредитния рейтинг. В съобщението на агенцията е посочено, че в случай на следващо повишение на рейтинга на България този на ББР най-вероятно също ще бъде повишен.

Към края на 2018 г. активите на Българската банка за развитие нараснаха с 22% спрямо същия период на 2017 г. и надхвърлиха нивото от 3 млрд. лв. Банката поддържа най-високите нива на ликвидност и капиталова адекватност в българската банкова система: капиталовата й адекватност възлиза на 40,5%  при средно 20%, като коефициентът на ликвидно покритие е над 1300% при средно 228%. Предоставените на бизнеса кредити през 2018г. са в размер на почти 400  млн. лв. – в сравнение със 120 млн. лв. за 2017, а броят на подкрепените предприятия чрез он-лендинг програмите на ББР нарасна 4 пъти.

През 2018 г. банката е договорила дългосрочен инвестиционен ресурс на стойност над 1.5 млрд. евро от чуждестранни финансови институции, сред които Китайската банка за развитие и Китайската ексим банка. ББР си партнира активно също с Европейската инвестиционна банка, Банката за развитие към Съвета на Европа, Немската банка за развитие KfW и др.

Бяха създадени и три нови дъщерни дружества на Българската банка за развитие – Фонд за капиталови инвестиции, ББР Лизинг и ББР Факторинг, които заедно с Националния гаранционен фонд и Микрофинансиращата институция „Джобс“ превръщат институцията в пълноценна финансова група.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: рейтинг | Fitch | активи | ББР | Българската банка за развитие | Джобс

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини