Фонд „Земеделие“ откри нарушения в 1/3 от къщите за гости

Сега са открити нарушения при 90 обекта, а в края на 2018 г. бяха установени проблеми в други 94

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
17:52 11.07.2019
Фонд „Земеделие“ е проверил 295 къщи за гости, строени с европейски пари, и е намерил проблеми в 90 от тях. Общо обектите, изградени по Програмата за развитие на селските райони са над 750, но сегашната проверка се е спряла само върху половината от тях, тъй като за останалите е изтекъл срокът, в който могат да бъдат проверявани от разплащателната агенция.

Данните бяха обявени от земеделския министър Десислава Танева, която обясни, че при 15 от проверените къщи има пълно несъответствие с обявената дейност, т.е. използват се само за лични нужди. За тези обекти европейските средства трябва да бъдат възстановени напълно от собствениците на къщите. При други 75 са открити частични отклонения при използването им и бенефициентите ще трябва да възстановят на бюджета между 10 и 15% от евросредствата.

Общата сума за възстановяване е 4.5 млн. лв.

Една от проверените къщи е пряко свързана със служителка на Фонд „Земеделие“ , а при други две са установени роднински връзки с кметове на населени места. Те ще трябва да върнат цялата сума по европрограмата, която може да достигне 300 хил. лв.

Проверки е имало и по сигнали за конфликт на интереси. Установени са къщи за гости на приближени или роднини на трима кметове, сред които са тези на Долна баня и Луковит.

Припомняме, че в края на 2018 г. Фонд „Земеделие“ провери други 120 къщи за гости, финансирани по селската програма, като тогава откри нарушения при 94 от тях. За 32 обекта бе установено, че не се използват въобще по предназначение и е било поискано 100% възстановяване, а при други 62 – частично. По думите на бившия земеделски министър Румен Порожанов корекциите са били за 10.5 млн. лв. Той обаче не може да каже дали сумите са събрани и прехвърли вината на „компетентните органи“. В последствие Порожанов подаде оставка.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: нарушения | къщи за гости | Десислава Танева

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини