Фонд „Земеделие“ преведе над 3 млн. лв. на овощарите за компенсации за зимните пръскания

Субсидии получиха 2 959 производители, които отглеждат трайни овощни култури, ягоди и малини

Снимка: Economic.bg

Държавен фонд „Земеделие“ преведе над 3 млн. лв. по схемата за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период за 2019 г.  

Субсидии получиха 2 959 производители, които отглеждат трайни овощни култури, ягоди и малини.

Финансовата помощ е до 270 лв./ха с ДДС. Тя покрива направените разходи за зимните пръскания, които се прилагат в периода след преминаване на студовете до набъбване на плодните пъпки.

Средствата се изплащат само за препарати, закупени от лицензиран представител или фирма. Другото изискване е те да са включени в публичния регистър на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) за разрешените за употреба продукти за растителна защита. Схемата има за цел да ограничи максимално загубите на земеделските стопани от разпространението на вредители по трайните насаждения.

Бюджетът по схемата е увеличен с решение на УС на ДФЗ и за тази година са одобрени общо 5 500 000 лева. Неусвоеният ресурс ще бъде разпределен през есента.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Фонд Земеделие | субсидии | ДФЗ | средства | Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения | овощари | зимни пръскания

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини