Франция е готова да намали дела си в Renault

Правителството е склонно на тази стъпка, за да се създаде по-солидна автомобилна индустрия

Снимка: БТА
12:05 08.06.2019
Франция е готова да намали дела си в Renault SA, за да консолидира партньорството на френския автомобилостроител с Nissan Motor Co. Това е казал френският министър на финансите Бруно Льо Мер в интервю за Agence France Press. В момента Париж притежава 15% дял в Renault. Льо Мер е заявил, че правителството може да го намали, ако това доведе до „по-солиден“ съюз между японската и френската фирми.

„Можем да намалим дела на държавата в капитала на Renault. Това не е проблем, ако в края на процеса имаме по-солиден автомобилен сектор и по-солиден съюз между двата големи производителя на автомобили“, казва той.

По-рано Льо Мер заяви, че френското правителство ще одобрява партньорствата на Renault, докато френските индустриални интереси са защитени.

В четвъртък Fiat Chrysler оттегли своето 35-милиардно предложение за сливане с Renault, обвинявайки за това френското правителство, което беше готово да одобри сделката, но при определени гаранции и отстъпки, които не са били приети от италиано-американската компания. Ако сливането беше станало факт, на пазара щеше да се появи производител, който да се конкурира успешно с японската Toyota Motor и германската Volkswagen.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Рено | Бруно льо Мер | сливане на компании | Фиат