Франция официално обяви новия данък за интернет гигантите

Той ще засегне около 50 компании, предимно от САЩ

Бруно льо Мер
Бруно льо Мер
Снимка: БТА
Френското правителство официално представи днес новия данък, насочен към интернет гиганти като Google, Amazon и Facebook, като стъпка към по-стриктно регулиране на големите технологии, но без широка подкрепа от Европейския съюз.

Данък от 3% ще се прилага за френските приходи на около 30 големи компании, предимно от САЩ.

Финансовият министър на Франция Бруно льо Мер изчисли, че от налога ще се събират около 500 млн. евро годишно.

Френският данък ще представлява само част от приходите на американските технологични гиганти. Но това би могло да проправи пътя за по-нататъшно регулиране на американските технологични компании в Европа, включително дигитален данък в рамките на целия ЕС.

Един опит за въвеждане в целия ЕС на данък върху приходите на големите интернет компании в размер на 3% се провали през миналата година вследствие на опасения от страни като Ирландия и Германия, които се страхуват от ответен удар от САЩ. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в момента проучва глобален дигитален данък, но заяви, че няма да стигне до заключение до 2020 г.

Льо Мер е открит привърженик на дигиталния данък, твърдейки, че Google, Amazon и Facebook се възползват от по-ниските данъчни ставки, за разлика от европейските компании. Френският министър заяви, че Франция ще прекрати действието на своя данък, след като ОИСР постигне решение за въвеждането на всеобщ.

Други страни, включително Великобритания, Германия и Испания, също работят по свой собствен "дигитален данък".

Френският данък ще се прилага за компании, които генерират приходи в световен мащаб от цифрови услуги от най-малко 750 милиона евро ($ 847 милиона), и 25 милиона евро ($28 милиона) във Франция.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Google | данък | интернет | facebook | Amazon | Франция | Бруно льо Мер

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини