Франция прие новия цифров данък, САЩ заплашват с ответна реакция

Приходите на технологичните интернет гиганти ще бъдат облагани с 3% от 2020 г.

Снимка: БТА
13:50 11.07.2019
Френският сенат одобри законопроекта за нов данък върху приходите на технологичните интернет гиганти, като Google, Amazon и Facebook, рискувайки да си навлече гнева на САЩ. 

Вчера президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че т.нар. цофрпв данък е „несправедливо насочен към американските компании“. Според Вашингтон той е проява на дискриминация. Не е изключено сега Щатите да вземат ответни мерки и да наложат репресивни тарифи върху френските продукти. 

Законодателната промяна във Франция ще влезе в сила през януари 2020 г. Дигиталният данък е в размер на 3% от приходите, придобити от големите интернет компании в страната. Става дума за играчи, привличащи над 750 млн. евро (845 млн. долара) глобални приходи и 25 млн. евро (28 млн. долара) във Франция. 

„Структурата на предложения нов данък, както и изявленията на официални лица показват, че Франция несправедливо е насочила данъка към определени американски технологични компании“, заяви търговският представител на САЩ. Бъдещият налог се очаква да засегне около 30 големи играчи, предимно американски. 

„Франция е суверенна и Франция решава собствените си данъчни правила. И това ще продължи да бъде така”, заяви в изявление френският финансов министър Бруно Льо Мер. Според него по-скоро може да се потърси споразумение със САЩ, а не да се стига до заплахи. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: САЩ | данък | Франция | технологични гиганти | интернет компании | цифров данък

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини