Франция ще блокира криптовалутата на Facebook в Европа

Париж се опасява, че новата цифрова валута ще изложи на риск суверенитета на страните на континента

Снимка: Wikimedia
20:23 12.09.2019
Криптовалутата Libra на Facebook се натъкна на нова пречка. По-малко от месец, след като ЕС стартира антимонополно разследване по отношение на проекта, френски политици обявиха, че те „не могат да позволят” Libra на европейска територия, пише Engadget.

Говорейки на днешната конференция на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в Париж, френският финансов министър Бруно ели Моура обяви, че криптовалутата би изложила на риск суверенитета на европейските правителства. „Всичките опасения около Libra са сериозни”, обяви Моура и добави: „Затова искам да го кажа много ясно: при тези условия не можем да позволим развитието на Libra на европейска територия”.

Френският министър, който е отявлен противник на криптовалутата на Facebook, не коментира повече за нея. Изглежда обаче, че той възнамерява да блокира въвеждането на Libra в настоящата ѝ форма навсякъде в Европа, а не само във Франция. Facebook няколко пъти обяви, че ще изчака одобрението на регулаторите във всички страни членки преди да внедри цифровата си валута. Това обаче ще отнеме много време и ако опонентите на проекта се позовават на суверенитета на валутите и на опасенията за националната сигурност като причина да блокират проекта, социалната мрежа, оглавявана от Марк Зукърбърг, наистина ще се сблъска с някои много сериозни предизвикателства.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: европа | ЕС | facebook | Франция | Париж | криптовалута | Libra

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини