Френският съд глоби UBS с €4.5 млрд. заради пране на пари

Глобата надхвърля нетната печалба на банката за 2018 г.

Снимка: Wikimedia
Френски съд призна за виновна швейцарската банка UBS за незаконно привличане на клиенти във Франция и за пране на пари от укрити данъци, пише агенция Reuters. Финансовата институция е глобена с 4.5 млрд. евро, а новината доведе до 4.3% спад в цената на акциите ѝ (към 16 ч. българско време). Адвокатът на UBS заяви, че присъдата ще бъде обжалвана.

Глобата, която надхвърля нетната печалба на банката за миналата година, се състои от 3.7 млрд. евро глоба и от допълнително обезщетение в размер на 800 млн. евро за Франция. UBS отрича да е извършвала нарушения. Обжалването на присъдата ще удължи хода на делото с години, отбелязват анализатори.

Общата глоба е рекордна за Франция и надхвърля повече от два пъти 2.46-те млрд. долара, които швейцарската банка си беше заделила при евентуална загуба в съдебния спор.Френското дело дойде след подобно такова в САЩ, където през 2009 г. UBS прие да плати 780 млн. долара в извънсъдебно споразумение, както и в Германия, където през 2014 г. се съгласи да плати глоба от 300 млн. евро.

Делото във Франция срещу UBS се следи отблизо от европейските банкери, които от финансовата криза насам са под все по-голям натиск от страна на регулаторите да се придържат повече към правилата срещу пране на пари. Днешното съдебно решение бележи кулминацията от седемгодишното разследване срещу банката и прекратените преговори за извънсъдебно споразумение.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: глоба | Франция | пране на пари | UBS | злоупотреба | швейцарска банка

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини