Г-20 се споразумяха за данъчното облагане на технологичните гиганти

Финансовите министри ще работят по правила, възпрепятстващи неплащането на „справедливи“ данъци

Финансовите министри от Г-20 се договориха да продължат с изготвянето на общи правила, които да премахнат възможностите, които глобалните технологични гиганти използват, за да намалят корпоративното си данъчно бреме, предава Reuters.

Facebook, Google, Amazon и други големи технологични компании са подложени на критика за оптимизацията на данъците, която правят чрез изнасянето на печалбите си в страни с ниски ставки. Това за мнозина е несправедливо, тъй като те работят на други места, правят печалбите си там, а обществото не може да се възползва от платените данъци.

Новите правила означават по-големи данъчни тежести за големите мултинационални фирми, но също така ще затруднят държави като Ирландия при привличането на преки чуждестранни инвестиции с обещанието за ултра-ниски ставки на корпоративния данък.

„Изглежда че имаме силен консенсус“, заяви в събота министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин в рамките на двудневната среща на министрите на финансите на Г-20 в японския град Фукуока. „Така че сега трябва просто да използваме постигнатия тук консенсус и да се справим с техническите аспекти на това как да превърнем това в споразумение“, добави той.

Големите интернет компании казват, че спазват данъчните правила, но е факт, че те плащат нищожни данъци в Европа, обикновено чрез канализиране на продажбите през страни като Ирландия и Люксембург, които имат лек данъчен режим.

Дебатът в Г-20 относно промените в данъчния кодекс са се фокусирали върху два стълба, които биха могли да бъдат двоен удар за някои компании, пише Reuters. Първият стълб разделя правата да се облагат компаниите там, където те продават своите продукти и услуги, дори ако нямат физическо присъствие в съответната страна. Ако компаниите все още намират начин да прехвърлят печалбите си в държави с ниско облагане или офшорни зони, тогава за тях може да се прилага глобална минимална данъчна ставка, която да бъде договорена по втория стълб.

„Трудно е да обясним на хората, че трябва да си плащат данъците, при положение, че някои големи компании не го правят, тъй като прехвърлят печалбите си в юрисдикции с ниски данъци“, заяви френският финансов министър Бруно льо Мер.

Великобритания и Франция са най-активни по отношение на необходимостта от въвеждането на така наречения „цифров данък“, като твърдят, че кодексите за корпоративно данъчно облагане вече не са справедливи в епохата на глобално предоставяне на услуги и продажбата на потребителски данни по интернет.

Правителството на САЩ изрази загриженост в миналото, че европейският натиск за „цифров данък“ несправедливо е насочен към американските технически гиганти. Мнучин обаче заяви в събота, че страните от Г-20 трябва да разпоредят на своите финансови министерства да преговарят за техническите аспекти на споразумението, след като изслуша презентациите на Льо Мер и британския финансов министър Филип Хамънд.

Очаква се длъжностни лица от големите държави да се срещнат отново два пъти тази година, за да постигнат по-фини детайли с цел финализиране на споразумение през следващата година.

По-рано тази година страните и териториите се споразумяха за пътна карта, насочена към преразглеждане на международните данъчни правила, които бяха застигнати от развитието на цифровата търговия.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: укриване на данъци | технологични компании | плащане на данъци | цифров данък

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини