Габриел: Зад всеки софтуер стоят ценностите на неговия създател

Бъдещото развитие на интернет трябва да е основано на ценности и сътрудничество, смята еврокомисарят

Снимка: БТА
Зад всеки софтуер, дизайн или интерфейс, стоят ценностите на този, който ги е създавал. Това каза еворокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел при откриването на 12-ото издание на европейския форум EuroDig, посветен на управлението на интернет. Зад думите ѝ стои идеята, че бъдещото развитие на уеб мрежата трябва да е основано на ценности и сътрудничество. 

„Все по-често развитието на интернет повдига основни политически и етични въпроси. Те са свързани както с ролята на човека в процеса на управление на технологиите, така и с доверието на хората в тях. За решаването на тези въпроси ще са необходими политически решения на национално и международно ниво, като повече от всякога е нужно сътрудничество", заяви комисар Мария Габриел.

 „Всъщност става въпрос за избор в какво общество искаме да живеем. Дали в общество в услуга на хората или в такова, в което хората са манипулирани от технологиите. Това са въпроси от решаващо значение за нашето общо бъдеще“, коментира тя. Мария Габриел посочи, че ЕС не се крие от отговорност и няма да се поколебае, когато ценности като неприкосновеност на личния живот, сигурност или справедливост са изложени на риск.

В тази връзка тя открои три основни стъпки, които трябва да се предприемат в отговор на задаващите се предизвикателства. Това са засилване на сътрудничеството в областта на цифровите технологии, фокусиране върху технологичното управление и изграждане на Европа като лидер в тази област.

„Авангардните цифрови технологии, например изкуствения интелект или блокчейн,  не само ще променят начина, по който работи интернет. Те ще оформят в бъдеще нашите икономики и общества“, каза още Габриел.  

Според нея регулирането на интернет е едва в началото си, а саморегулацията има своите ясни граници. „Убедена съм, че Европа трябва да играе лидерска роля в следващите години в търсенето на нови подходи за управлението на интернет, основано на приобщаване, ефективност и целесъобразност. Само с подход, зачитащ човешкото достойнство, свободата, демокрацията, равенството, върховенството на закона и правата на човека, можем да имаме успех“, заключи тя. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ЕС | софтуер | интернет | регулации | Мария Габриел | ценности | етика

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини