ГЕРБ подкрепя „отворено финансиране“ на партиите

Партията обаче все още подкрепя предложението си за субсидия от 1 лев на глас въпреки срещата с ДПС

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
ГЕРБ остава на позицията, че държавната субсидия за политическите партии трябва да бъде 1 лев, но партията на Бойко Борисов вече смята, че е възможно формациите да се финансират от други източници като дарения от физически и юридически лица. Това обясни председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова пред журналисти в Народното събрание.  Тя също така каза, че между първо и второ четене на промените в Закона за политическите партии ще се предложи общините да предоставят безвъзмездно офиси на партиите.

„Сутринта имахме среща с ДПС по повод на това, че те вчера са внесли своето официално предложение между първо и второ четене за изменението на Закона за държавния бюджет. Тяхното предложение е за 0 лв. субсидия и възможност партиите да се финансират от други източници като дарения от физически и юридически лица. Но ние си ставаме на нашата позиция. 1 лв. е това, което ние сме внесли и ще защитаваме в зала“, категорична бе Стоянова, цитирана от „Фокус“.

Според нея 1 лев субсидия на глас е твърде малко за водене на политически живот и не бива партиите да бъдат ограничавани по този начин. „Ако говорим за американския модел, трябва да се направят промени, които да дадат възможност физически и юридически лица да даряват на партиите при пълна прозрачност, попълване на декларации за произход, качване на въпросните декларации в Сметната палата и всичко останало, което тя прави като одит на разходите на политическите партии. Освен това ние оставаме на нашата позиция“, допълни още Стоянова.

Председателят на Бюджетна комисия посочи, че за да се даде възможност на партиите да поддържат своите структури, ГЕРБ ще направи предложение общините и държавата да предоставят офиси на партиите безвъзмездно. „Това означава, че партиите ще имат възможност да имат офиси без да заплащат за тях, ще имат субсидия от 1 лв., с която биха поели разходите за административния персонал в тези офиси. Колкото до другите им разходи по отношение на избори и т.н. ще си търсят подкрепа от различни видове спонсори, физически и юридически лица“, поясни Менда Стоянова. На въпрос дали се обмисля таван за такава подкрепа, тя отговори, че не вижда причина да има такъв таван.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини