Германия очаква „умерен“ икономически ръст през първото тримесечие

Икономиката е попаднала в „бурни води“ поради по-високите рискове и несигурността при външната среда

Снимка: БТА
Германската икономика влезе в 2019 г. с „нисък старт“ и вероятно растежът през първото тримесечие ще бъде „умерен“. Това е записано в редовният месечен доклад на Министерството на икономиката на страната, цитиран от Reuters. В него се отправя и предупреждение, че индустриалният сектор в страната вероятно ще остане слаб заради по-слабото търсене от чужбина.

Икономиката е попаднала в „бурни води“ поради по-високите рискове и несигурността при външната среда, се казва в месечния доклад.

Припомняме, че германската икономика отчете ръст от едва 1.5% през 2018 г., което е най-бавният темп от 2013 г. насам. През 2017 г. растежът бе 2.2%.

В последната прогноза на федералното правителство, публикувана преди няколко дни, бе записано, че икономиката ще нарасне с едва 0.8% през 2019 г. Това беше втората ревизия в посока надолу в рамките на два месеца. Отслабващата световна икономика, рискове като ескалация на търговски конфликти и политически рискове в Европа като Brexit и финансовата ситуация в Италия са причините за икономическото забавяне.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: икономически растеж | икономическа прогноза | германска икономика | икономика на Германия

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини