Германия оставя отворена 5G вратата си за Huawei

Страната е готова с правилата за сигурност при изграждане на новите мобилни мрежи

Снимка: БТА
18:40 14.10.2019
Германия е финализирала изискванията за изграждането на 5G мобилни мрежи и те не изключват китайския гигант Huawei Technologies от играта. Необходимостта от списване на такива правила дойде след офанзивата от страна САЩ, които настояха международните им партньори да забранят използването на оборудването на компанията поради опасения за националната сигурност. 

Сега правителствените служби в Германия потвърдиха, че при изграждането на мрежите от ново поколение ще се следи за сигурността чрез прилагането на технически и други критерии за оценка. Нито един доставчик на оборудване обаче няма да бъде ограничен от възможността да участва, като идеята е да има равнопоставени условия за всички. 

„Ние не вземаме превантивно решение да забраним нито един актьор или която и да е компания“, обясни говорителят на германското правителство Щефан Сайбърт в понеделник, цитиран от Reuters. 

Huawei е най-големият доставчик на телекомуникационно оборудване в света с глобален пазарен дял от около 28%. САЩ стартираха кампания, в рамките на която защитават тезата, че технологиите на компанията съдържат „задни вратички“, през които Китай шпионира други държави. Вашингтон апелира към партньорите си да последват примера му и също да забранят използването на китайските компоненти в бъдещите си 5G мрежи. 

Германските мобилни оператори предупредиха, че забраната на Huawei ще забави с години 5G развитието и ще коства милиарди долари разходи за пускането на мрежи от ново поколение. 

Скоро предстои да бъде публикуван т.нар. каталог за сигурност на Германия, в който са разписани изискванията за сигурност към доставчиците и технологиите. С милиардите устройства, сензори и камери, които се очаква да бъдат свързани помежду си, 5G мрежите ще са много по-повсеместни от своите предшественици. Същевременно новият тип инфраструктура ще разчита повече на софтуер, който може лесно да се актуализира и това допълнително затруднява проследяването на киберзаплахи. 

Правилата в Германия идват, след като Европейският съюз миналата седмица предупреди за риска от нарастващи кибератаки срещу 5G мрежи от поддържани от държавите хакери. Без да се споменава името на Huawei, докладът насочва вниманието именно към Китай. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Германия | сигурност | правила | 5G | Huawei | киберсигурност | 5G мрежи

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини