Германия забрани продажбата на оръжие за Турция

Реакцията е в отговор на военната офанзива срещу кюрдските бойци в Северна Сирия

Снимка: БТА
Германия забрани износа на оръжие за Турция като реакция на инвазията в Северна Сирия и избиването на кюрдски бойци. Това бе обявено официално от говорител на външното министерство в събота.

Турция започна военната операция в сряда - дни, след като американските войски се изтеглиха от района. Първоначално Анкара нанесе въздушни удари, а артилерията обстрелваше позиции на кюрдските милиции, които понесоха основната тежест в борбата с „Ислямска държава“ и бяха верен съюзник на САЩ. След това влезе и пехотата. По данни на местни медии, около 100 000 души вече са евакуирани от региона, а около 500 кюрдски бойци и цивилни са избити.

Действията на Турция предизвикаха широка международна критика и предупреждения от страна на Съединените щати и Европейския съюз за възможни санкции.

„На фона на турската военна офанзива Федералното правителство няма да издава никакви нови разрешителни за цялото военно оборудване, което би могло да бъде използвано от Турция в Сирия“, заяви говорителят, цитирайки разпореждане на външния министър Хайко Маас.

Министърът на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер заяви в петък, че Германия очаква всички партньори от НАТО, включително Турция, да допринесат за стабилизиране на региона.

Германия е изнесла оръжие на стойност 243 млн. евро за Турция през 2018 г., което представлява почти една трета от износа на оръжия, според Bild Am Sonntag.

През първите четири месеца на 2019 г. Турция е получила оръжие от Германия на стойност 184 млн. евро, което я прави най-голямата страна получател на германско въоръжение.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Германия | Турция | Сирия | продажба на оръжие

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ