Германският производствен индекс е най-слаб от 7 години

Рецесията се задълбочава, смятат анализатори

Снимка: Pixabay
12:40 24.07.2019
Проблемите в промишления сектор на Германия се задълбочават през юли, като производството на стоки е паднало до най-ниското ниво от седем години. Индексът на Markit Purchasing Managers’ Index (PMI), който следи производството и услугите, съставляващи повече от две трети от икономиката, пада до 51.4 пункта спрямо 52.6 предходния месец.

Консенсусната прогноза на анализаторите бе за достигане на 52.3 пункта.

Стойността на индекса все още е над марката от 50 пункта, която отделя растежа от свиването.

Спадът през юли се дължи на понижението в производствения подиндекс, който пада до 43.1 от 45 пункта. Това е най-ниското му ниво от юли 2012 г.

„Състоянието на германското производство преминава от лошо към по-лошо през юли“, казва Фил Смит, главен икономист в IHS Markit. Той посочи ускореното намаляване на поръчките за износ, най-забележимото от десетилетие.

"Автомобилната индустрия е бизнес секторът, който е под най-силен натиск", казва икономистът на IHS Markit Крис Уилямсън. Той изтъква търговските спорове, Brexit и намаляващото търсене от чужбина на немски автомобили, както и на други промишлени продукти.

Данните от проучването и други икономически данни от Германия предполагат леко свиване на брутния вътрешен продукт (БВП) през второто и третото тримесечие, които заедно ще се разглежда като техническа рецесия, каза Уилямсън.

Досегашното заразяване на производствената криза с други сектори на икономиката остана ограничено, тъй като солидният пазар на труда в Германия и стабилните разходи на домакинствата предоставиха буфер срещу външни шокове.

"Секторът на услугите остава окуражаващо устойчив", каза Уилямсън.

Подиндексът PMI за стопанска дейност в сферата на услугите леко се понижава до 55.4 от 55.8 пункта през юни.

Германското правителство очаква общ икономически растеж от 0.5% през тази година и възстановяване до 1.5% през 2020 г.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: икономика | рецесия | производство | Германия | спад | индекс

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини