Глобалните инвестиции в чиста енергия удариха 6-годишно дъно

Китай има твърде силно влияние върху световния пазар на възобновяема енергия

Снимка: Pixabay
20:13 10.07.2019
Глобалните инвестиции в проекти за чиста енергия са достигнали шестгодишно дъно. Общите разходи за първото полугодие на 2019 г. възлизат на 117.6 млрд. долара, което е с 14% по-малко от година по-рано и най-ниското ниво от 2013 г., според доклад на BloombergNEF. 

Инвестициите са се забавили и на трите основни пазара – САЩ, Европа, Китай. Най-силно изразено е понижението в азиатската страна, продиктувано от продължаващото изместване от субсидиите за слънчева и вятърна енергия. 

Данните за полугодието само показват колко силно е влиянието на Китай върху световния пазар за възобновяема енергия. Въпреки спадът от 39% на инвестициите страната остава най-големият инвеститор в чиста енергия в света. Сделките там са достигнали обща стойност от 28.8 млрд. долара за първите шест месеца на 2019 г. 

Решението на Китай да се отдръпне от субсидиите е една от главните причини за спад на световните разходи през миналата година. „Забавянето на инвестициите в Китай е реално“, коментира Джъстин Ву, ръководител на азиатско-тихоокеанския регион на BNEF. Експертът все пак казва, че през второто полугодие има възможност за повишаване на разходите.

Междувременно разходите в някои страни, сред които Япония и Индия, нараснаха. Въпреки спада в Европа инвестициите в Испания и Швеция също скарат с повече от 200% и в двете държави.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Китай | зелена енергия | инвестиции | разходи | доклад | чиста енергия | възобновяеми източници на енергия

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини