Глоби от 400 до 1000 евро за взимане на камъни от плажа на Скиатос

Изящните прозрачно бели камъни могат да бъдат открити единствено там

Снимка: Pixabay

Гръцките власти въвеждат глоба от 400 до 1000 евро за взимане на камъни от известния плаж Лалария на остров Скиатос, който е един от най-омайващите райони за туризма в южната ни съседка. За да съхранят плажа, властите въвеждат строги мерки, които ще помогнат за запазването на облика му, съобщава агенция „Фокус“.

Плажът Лалария е посещаван от хиляди туристи всяко лято. Популярен е с изящните си прозрачно бели камъни, които са придобили такъв облик от влиянието на Слънцето. Те могат да бъдат открити единствено там. Посетителите ги събират и колекционират, а местните ги ползват за декорация на своите къщи и дворове, както и за чупене на орехи и всякакъв вид ядки.

Тези деяния обаче са повлияли на обстановката и плажът се е променил за последното десетилетие. В знак на защита са въведени правилата за опазване и паричните глоби.

Междувременно е стартирана и кампания „Вземи си снимка, а не камък. Спасете Лалария.“ Тя е дело на Асоциацията на културата в Гърция, с подкрепата на пристанището в Скиатос. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Гърция | плаж | глоби | бели камъни | Скиатос | Лалария

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини