Google ограничава показването на новинарското съдържание във Франция

Франция стана първата страна от ЕС, транспонирала спорната Директива за авторското право

Снимка: Pixabay
17:07 25.09.2019
Google спира да показва текстови фрагменти и мини изображения от новините на европейските медийни издатели в резултатите от търсенето на френските потребители, съобщи компанията в сряда. Стъпката идва в съответствие с новата европейска Директива за авторското правов цифровия единен пазар. 

Спорното законодателство бе прието през март тази година, след като предизвика бурна реакция от страна на потребители, активисти и интернет пионери. Франция става първата държава в Европейския съюз (ЕС), която транспонира директивата в националното си законодателство. Страните членки имат повече от година да я приложат. 

Изявлението на Google потвърждава очакването, че компанията ще откаже да плаща лицензионни такси на медиите, за да показва визуализация на статиите им. Вместо това френските потребители ще виждат в резултатите от търсенето само заглавия, както повелява новият закон. Има опция издателят да позволи на Google да показва безплатно текстове и картинки. За целта ще трябва „да използвате HTML маркери, за да персонализирате начина, по който съдържанието Ви се показва на потребителите на Google Search”, се обяснява в прессъобщението на компанията. 

„Не плащаме за линкове, които да бъдат включени в резултатите от търсенето. Това не само ще изкриви резултатите, които бихме могли да предоставим, но и ще подкопае доверието, което потребителите имат в търсенето и Google “, заяви Ричард Гинграс, вицепрезидент на Google за новини, в конферентен разговор с репортери, цитиран от WSJ.

Нововъведенията ще засегнат хиляди европейски издатели. Най-потърпевши ще бъдат френските обаче. Очаква се, че този ход може да повлияе негативно върху потока на приходите, тъй като видимостта в Google доказано привлича трафик към сайтовете и потенциално засилва рекламата в тях и абонаментите. 

Испания и Германия опитаха да принудят Google да плаща на издателите за вземането на фрагметни от техните новинарски статии, но резултатът беше обратен. Google News вече не функционира в Испания, а трафикът на германски медии пострада значително. 

Директивата за авторското право се роди с мотива за модернизиране на секторното законодателство и под претекст, че ще влее свежи приходи в дигиталната икономика на Стария континент, балансирайки неравенството с американските технологични гиганти. Критиците обаче настояват, че законът е лобистки, неясен и ограничаващ потребителските права. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Google | Франция | новини | търсачка | авторско право | Директива за авторско право

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини