Google премахна седем шпиониращи приложения от Play Store

Те са свалени от потребители 130 00 пъти

Снимка: Pixabay
11:56 19.07.2019
Google премахна седем приложения от Play Store, предназначени да шпионират познати, служители,  партньори и деца. Във вторник компанията за сигурност Avast съобщи за четири приложения, които позволяват на хората да проследят местонахождението на потребителите, да видят техния списък с контакти, текстови съобщения и дори историята на обажданията. На следващия ден същата компания откри още три приложения, които също били предназначени за подслушване.

Google, която има политика за забрана на приложения, които „тайно наблюдават или нанасят вреди на потребителите“, премахна приложенията малко след съобщението.

Приложенията са "Spy Kids Tacker," "Phone Cell Tracker," "Mobile Tracking," "Spy Tracker," "SMS Tracker," "Employee Work Spy" и "Track Employees Check Work Phone Online Spy Free". Потребителите са ги инсталирали 130 000 пъти.

Хората, които имат тези приложения на телефоните си с Android, трябва да ги изтрият. За съжаление на потребителите, злонамерените приложения могат да бъдат скрити на телефоните и може да се затруднят да разберат дори дали ги имат.

Хората, които се притесняват за приложенията, които са на техния телефон, могат да архивират своята чувствителна информация на тези устройства в облачните услуги на Google и след това да изтрият всичко от телефона си.

Google казва, че използва автоматизация, плюс "екип от експерти", за да преглежда приложенията, които се представят, и да се увери, че приложенията отговарят на стандартите на компанията за поверителност. 
Само след това компанията допуска приложенията в своя магазин.

В този случай приложенията някак си са се промъкнали през проверките. 

През 2017 г. Google премахна над 500 приложения, след като фирмата за сигурност на компанията Lookout разкри, че приложения, използващи определен инструмент за развитие, предназначен за реклами, съдържат шпионски софтуер. Засегнатите приложения бяха изтеглени над 100 милиона пъти.

А каква е ситуацията с потребителите с iPhone?

Според специалисти  е малко вероятно подобни приложения да са достъпни чрез App Store на Apple, защото Apple има по-строги проверки. И при компанията е имало случаи на шпионски приложения, но много редки.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Google | смартфон | Android | телефон | приложения | Google Play Store | шпиониране

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини