Горанов: НАП ще си плати глобата от собствения бюджет

Оставки в приходната агенция няма да има, категоричен е финансовият министър

Снимка: Economic.bg/Архив
Централният бюджет няма да отпуска допълнителни средства на Националната агенция за приходите (НАП), за да си плати предстоящата милионна глоба заради теча на данни. Приходната агенция ще трябва да си я плати сама, като това вероятно ще стане за сметка на заплатите и бонусите в системата. Това стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов, цитиран от bTV.

„Има пари достатъчно - няма да се наложи дофинансиране на системата - не няма да се налага”, заяви Горанов и добави, че няма да се отрази на държавния бюджет. „Ще се отрази на съдбата на тези терористи, които атакуваха системата”, каза още финансовият министър, визирайки хакерите, които са измъкнали данните.

Той е категоричен, че оставки няма да има, въпреки че нито той, нито директорът на НАП Галя Димитрова, са си направили труда да поискат одит на електронната система на Агенцията. Именно заради тази немарливост от Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) предстои да глоби НАП. Максималната санкция по закон е 20 млн. лв., но по неофициална информация ще бъде около 4 млн. лв.

„Достатъчно кадрови промени направихме”, каза Горанов, визирайки двете уволнения на нископоставени чиновници в НАП.

Бюджетът на приходната агенция е 231 млн. лв. за 2019 г. Повечето от тези пари отиват да заплати и бонуси на служителите. Около 30 млн. лв. са за издръжка - ток, вода и отопление.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: НАП | Владислав Горанов | санкция | Галя Димитрова | изтичане на данни | глоба за НАП

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини