23 града в Тексас са ударени от координирана хакерска атака

Нападението е от типа рансъмуер и идва след подобни такива в няколко други щата

Снимка: Pixabay
12:23 20.08.2019
23 тексаски града са били засегнати от координирана рансъмуер атака, съобщава Държавният департамент за информационна сигурност, цитиран от CNBC. 

Рансъмуер е софтуерна атака, използвана от хакерите, за да „похитят“ дадено устройство – те заключват достъпа до него и искат откуп в замяна на „освобождаването“ му. Често подобни нападения водят и до значителни хардуерни повреди. Що се отнася до цели градове, щетите са оскъпяват и от факта, че системите им остават офлайн за дълго. 

Според официалната информация на Департамента атаките са започнали в петък сутринта. Не са конкретизирани градовете-жертви, но от изявлението личи, че става дума за по-малки местни власти. 

Атаката е окачествена като ситуация от второ ниво в 4-степенна скала, в която първо ниво е „извънредно“. Според вътрешните правила това означава, че потенциалните последици надхвърлят местните служби, а „нормалните операции на държавата и местното самоуправление може да бъдат нарушени“. 

Все пак „системите на Тексас не са засегнати“, се казва още в изявлението и се допълва, че всички действително и потенциално засегнати субекти са били идентифицирани и уведомени.

Атаките в Тексас идват след скорошните рансъмеур нападения в Ню Йорк, Луизиана, Мериленд и Флорида, които доведоха до загуба на значителни суми. Все още не е ясно дали някоя от тексаските юрисдикции вече е платила откуп на нападателите, нито дали тези хакери са свързани с гореспоменатите случаи. 

Разследванията на произхода на атаката продължават. В момента приоритетно е да бъдат възстановени засегнатите системи. За целта Тексас е подпомогнат от множество държавни и федерални агенции. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: САЩ | хакери | Тексас | 23 града | рансъмуер атака

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини