Гръцката ДЕПА спечели търга на „Булгаргаз” за доставки извън договора с "Газпром"

Тя ще достави 1.5 млн. мегаватчаса синьо гориво

Гръцката газова компания ДЕПА е спечелила тъга на „Булгаргаз” за доставка на 1.5 млн. мегаватчаса синьо гориво. Така за първи път газовата ни компания ще купи газ, който не е доставен по дългосрочния договор с „Газпром експорт”. 

Гръцката фирма е предложила най-ниска цена в търга, в който участваха още холандската фирма „Колмар” и българският търговец „Дексиа”. Предстои подписване на договор.

Основно изискване на „Бугаргаз”  беше цената да е по-ниска от определената от енергийния регулатор, която е 45 лева за мегаватчас. От информацията става ясно, че газовата ни компания ще купи цялото количество, обявено в търга, от гръцката компания ДЕПА. 

Горивото, което ще продаде на „Булгаргаз”, е микс от втечнен и тръбен газ.  Планира се цялото количество да бъде нагнетено и съхранявано в газохранилището в Чирен. Доставката ще е чрез виртуална търговска точка на газопреносната ни мрежа. 

От „Булгаргаз” обясниха, че целта на този първи за тях търг е да се тества пазарът и да се разбере дали има търговци, които да доставят по-евтин от руския газ, получаван по дългосрочния договор.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: газ | търг | Булгаргаз | доставка на газ | синьо гориво | ДЕПА

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини