Гренландия отхвърли възможността да бъде купена от САЩ

Не е отхвърлена възможността за евентуални бизнес проекти със САЩ

Снимка: Pixabay
Гренландия отхвърли възможността да бъде купена от САЩ, предаде Reuters. Днес се появи информация, че американският президент Донад Тръмп е обсъждал със своите съветници идеята Съединените щати да купят острова, който в момента е част от владенията на Дания.

"Ние сме отворени за бизнес, но не и за продажба", каза външният министър на Гренландия Ане Лоне Багър.

През септември Тръмп ще бъде на посещение в Копенхаген за среща с премиерите на Дания и Гренландия, където Арктика ще бъде основна тема. Няма индикации обаче, че покупката на острова ще бъде на дневен ред при разговорите на Тръмп с датските представители.

Гренландия е самоуправляваща се провинция на Дания, разположена между Северния Атлантически и Северния ледовит океан и е зависима от датската финансова подкрепа. Островът печели вниманието на световните супер сили, сред които Китай, Русия и САЩ, поради стратегическото си местоположение и минерални ресурси.

През 1917 г. Дания продаде на САЩ група острови в Карибско море за 25 млн. долара, които в последствие бяха преименувани на Американските Вирджински острови.

Президентът Хари Труман беше предложил да купи Гренландия през 1946 г. за 100 млн. долара.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: САЩ | сделка | Гренландия | остров

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини