Гуверньорът на Фед не мисли за отрицателни лихви дори и във време на икономическа криза

Според него към момента лихвените проценти „работят добре“

Вчера приключи двудневното заседание на Федералния резерв, на което Федералния комитет по отворените пазари одобри понижението на основния лихвен процент с 25 базисни пункта и намекна, че предстоят допълнителни понижения на лихвите, както и че вероятно ще има още едно до края на 2019 година. Два месеца след първото понижение на ставките целевият диапазон на овърнайт репо лихвата се измества надолу до 1.75-2%. Лихвата върху свръхрезервите бе понижена с 30 базисни пункта. Очаквано гуверньорът Джером Пауъл си навлече гнева на президента Доналд Тръмп с изказването, че не би снижил лихвите до отрицателни нива  дори и в състояние на икономическа криза, като посочи, че към момента лихвените проценти „работят добре“. 

Веднага след думите на гуверньора индексът на сините чипове Dow Jones изтри натрупаните печалби до момента и навлезе в червена територия. Въпреки това малко преди края на сесията биковете отново надделяха и в крайна сметка бенчмаркът изпрати макар и с малко нова положителна сесия. 

Широкият S&P 500 успя да последва стъпките на Dow и в крайна сметка се повиши с 0.03 на сто до 3006 пункта. Технологичният Nasdaq изостана с 0.11% до 8177 пункта. На корпоративния фронт книжата на един от най-големите превозвачи в света FedEx поевтиняха с близо 14% след новината, че компанията понижава прогнозата си за печалба за 2020 г. В същото време акциите на енергийните компании отчетоха силен спад, след като Тръмп обеща да увеличи санкциите срещу Иран заради серията от атаки срещу Саудитска Арабия. В Европа немският бенчмарк DAX прибави 0.14 на сто към  стойността с до 12389 пункта, а френският САС – 0.09% до 5620. Британският FTSE обаче не успя да се справи с мечките и се понижи до 7314 пункта в края на борсовата сесия.

Основен лихвен процент – АЦБ

В четвъртък Английската централна банка ще обяви позицията си относно основната лихва, като според анализатори в 14:00 часа няма да видим промяна от сегашните 0.75%. Макар и краткосрочно засилена волатилност ще има при лирата предвид приближаващия Брекзит и намаляващата възможност за изход без сделка.

Книжата на AMD се движат с възходящ темп, но през последните три месеца се забелязва съпротива около 34-35 долара на акция. Индикаторът Стохастик е в зоната около 50 пункта, но е напът да бележи низходящо пресичане, което би могло да предшества надмощие на мечките. Макар и да имахме пробив на 50-дневната средна, понижението не е значително и котировките се движат около нея. За вход в къса позиция бихме приели за знак спад под тренд линията. За покупка смятаме, че трябва да се изчака покачване над подвижната средна.

Валутната двойка успя да пробие съпротивата при 23,60% от Корекцията на Фибоначи и е напът да атакува следващата такава. Въпреки че пробивът изглежда потвърден с вчерашното затваряне над тази зона, бихме били по-позитивно бичи настроени след покачване над 1.1020.

Ценният метал слезе под долната граница на възходящия канал с пробива на 50-периодната средна. Въпреки него обаче не е формирано обръщане на тренда и може да се каже, че стойностите около 17,40-17,50 долара за тройунция образуват подкрепа на среброто. За покупка бихме препоръчали да се изкача изкачване над средната, а за продажба – спад под 17 долара или сформиране на своеобразен краткосрочен низходящ тренд.

Технологичният бенчмарк на САЩ е движи възходящо през цялата 2019 година, но се забелязва отслабване на хода и образуване на съпротива при около 8250 пункта. Смятаме, че индексът ще направи опит за пробив на пълзящата средна и той може и да е успешен, но не очакваме да пробие линията на подкрепа от 2019 г. Въпреки това на фона на забавянето на глобалната икономика и търговската война не са изключени и внезапни силни движения, поради което препоръчваме да се поставят стоп поръчки за ограничаване на евентуални загуби.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Източник: http://www.elana.net/bg/trading/index.html

Етикети: петрол | брент | пазар | акции | злато | природен газ | фондови пазари | щатски акции

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини