Гюнтер Ферхойген: Поведението на ЕС към България за Шенген е скандално

Според него е назрял моментът жена да оглави ЕК, а на някой от важните постове да застане представител на нова страна членка

Снимка: Wikipedia
Най-категорично ще кажа, че по Шенген поведението на Европейския съюз (ЕС) спрямо България и Румъния е скандално. Нищо не го оправдава. България отдавна изпълни всички критерии, даже по-добре от някои, които са вътре. Това каза Гюнтер Ферхойген, бивш зам.-председател на ЕК и архитект на европейското разширяване в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), в ефира на БНТ в петък. 

Според него неприемането на България в Шенген е свързано с чисто популистка позиция в определени държави, но най-вече в Германия. „Тя изхожда от това, че за гражданите щяло да бъде необяснимо приемането на България и Румъния. Нямам никакво разбиране за това“, категоричен бе Ферхойген. Той смята, че България трябва да повдигне темата сега и да поиска новата Комисия да реши първостепенно въпроса. „Не можем повече да толерираме факта, че страна членка е държана вън от един толкова важен инструмент на европейското единство“, изтъкна още той. 

По повод разширяването на ЕС в ЦИЕ, Ферхойген си спомня: „Ако навремето не бяхме работили толкова упорито и не бяхме натискали педала докрай, малко по-късно то нямаше да е възможно. Просто се отвори прозорец и го използвахме“. Той припомни настъпилата в Блока криза през 2005 г. заради провала на конституционния проект. По онова време България и Румъния се оказват особен проблем и не фигурират в списъците по разширяването, въпреки че Ферхойген прави предложение за тяхното приемане през 1999 г. 

„Позицията ми беше, че се нуждаем от България и Румъния точно толкова, колкото и те от нас“, казва той и добавя, че благодарение на Косовската война се е утвърдило съзнанието за важната роля на София за стабилност в региона, но 2-3 години по-късно нещата вече стоят различно. 

„Когато сравнявам днес България с онази страна от 2007 г. всеки ще ме подреки, че са направени значителни стъпки напред в политиката и икономиката в сравнение с очакванията ни“, категоричен е Ферхойген, който оспорва твърдението в Германия и Франция, че разширяването е било грешка. „Истината е друга, бе голям успех и е жалко, че ЕС не му прави реклама нито в Брюксел, нито в страните членки. Напрахме нещо великолепно и можем да се гордеем заедно“, настоява още той. 

Що се отнася до новата европейска управа, Ферхойген изрази мнение, че отдавна е настъпило времето начело на Еврокомисията да застане жена. „Освен това е много вероятно да стане някой, чието име въобще не е споменавано досега“, разсъждава той и добавя, че би било хубаво на един от важните постове в Съюза да застане представител на някоя от по-новите страни членки.

Ферхойген коментира още, че в Германия няма настроения, че следваният председател на ЕК обезателно трябва да е германец. „Освен това не е важно от коя страна идва. Идеята, че един германец може да застъпва по-добре германските интереси е анти-европейска, противоречи на договорите. Председателят на ЕК трябва да работи само за благоденствието не Европа. Полага клетва, че няма да застъпва интересите на своята собствена страна“, обясни той. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | ЕС | разширяване | Шенген | Гюнтер Ферхойген

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини