Дълбоко хакерско проникване заплашва работата на редица телефонни мрежи по света

Толкова дълбоко, че ако пожелаят, хакерите биха могли да ги изключат, казва компанията за киберсигурност Cybereason

Снимка: Pixabay
Хакери са атакували мобилни телефонни мрежи по целия свят с да подслушват конкретни потребители, вероятно за да съберат правителствена информация. Нивото им на достъп е толкова дълбоко, че ако пожелаят, биха могли да ги изключат, уточнява BBC, позовавайки се на доклад на американско-израелската компания за сигурност Cybereason. 

По нейни данни хакерската група е базирана в Китай и вероятно е спонсорирана от правителството. От Cybereason са на мнение, че инструментите и техниките носят отличителните белези на китайската хакерска група APT10, за която се смята, че действа от името на китайското правителство. 

Атаката е наречена Softcell и е започнала още през 2017 г. От Cybereason са я забелязали година по-късно. Сега съобщават за дузина засегнати телекомуникационни оператори в различни страни в Европа, Близкия изток и Азия. Не се назовава нито една от засегнатите компании. 

Хакерите са използвали уязвимост в уеб сървърния продукт, казват изследователите. На всеки няколко месеца обаче моделът на нападение се променя. Мащабът и дързостта на атаките са „спиращи дъха“, коментира професорът по киберсигурност от Университета в Съри Алън Удуърд. 

„Хакерите са използвали фишинг атаки, за да получат привилегирован достъп до мрежите и потенциално могат да ги затворят“, казва още той. Според него те могат да видят кой на кого се обажда, както и да следят движенията на хората. 

Американските мрежи, изглежда, не са били засегнати досега, но все още крият уязвимости. 

Новината идва на фона на призивите на Вашингтон към останалите държави по света да ограничат Huawei, тъй като телекомуникационното му оборудване, според американските власти, крие възможности за шпионаж. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Китай | САЩ | хакери | мрежи | пробив | телеком оператори | Cybereason

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини