„Хора като задържания хакер просто са вълшебници“

Премиерът Борисов използва хакерската атака срещу НАП, за да похвали образованието

Снимка: Economic.bg
„Разполагаме с уникални мозъци, на които трябва да плащаме повече, за да не ни нанасят такива щети. Такива хора като задържания хакер просто са вълшебници с невероятни способности“. 

Това каза премиерът Бойко Борисов по повод 20-годишния младеж, задържан по обвинение за пробива срещу Националната агенция по приходите (НАП), при който изтекоха данните на над 5 млн. български и чуждестранни граждани. 

„Много са млади и кадърни и вчера като задържахме един от хората, такива тежки киберзащити, толкова мощни познания и умения има, че ако работи за държавата, ще е добре“, коментира Борисов и индиректно заръча да се намери начин как тези хора да работят за държавата, а не в частния сектор. 

Министър-председателят реши да използва случая, за да похвали образователната система. „Образованието ни става все по-добро, особено по отношение на информационните технологии“, каза той. 

Новината за изтичането на лични данни от приходната агенция гръмна в понеделник привечер. Тогава бе съобщено, че вследствие на уязвимост в системата хакери са успели да придобият огромен масив от данни на НАП. В онлайн пространството бяха качени 57 папки с общ размер близо 11 GB. Сред информацията личат имена и ЕГН-та на милиони хора, месечни доходи, вноски за пенсионно и здравно осигуряване. Хакерите твърдят, че притежават още толкова количество масиви. 

Пробивът е най-големият известен досега у нас. Той е станал възможен заради уязвимост в една от електронните услуги на НАП, а именно за възстановяване на ДДС, платено в чужбина. По случая се водят разследвания, а приходната агенция се очаква да бъде подведена под отговорност и по европейския Общ регламент за защита на лични данни (GDPR). 

Глобата за НАП по GDPR може да достигне 20 млн. евро, стана ясно от думите на председателя на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Бойко Борисов | НАП | хакер | вълшебник

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини