Хората с ТЕЛК могат да поискат преразглеждане на експертизата им

Молбите за преизчисляване могат да бъдат подавани до 11 юли

Преди дни в наредбата за медицинската експертиза бяха направени промени и допълнения, с които се дава възможност на пациентите с ТЕЛК да подават молби за преразглеждане на издаденото им експертно им решение, пише Dariknews.

Причината е, че след влизането в сила на новата наредба за ТЕЛК от август миналата година, стотици хора останаха с по-нисък процент инвалидност. В наредба беше казано – ако едно лице има поне 80% и придружаващо над 50%, тогава се събират тези над 50% заболявания. Така много хора изпаднаха от бившата първа категория директно в трета категория. На много от тях им беше определена под 50% инвалидност и те останаха без пенсия.

Част от промените прецизират текстовете при определяне на крайния процент трайно намалена работоспособност. Промяната е единствено и само в методиката за изчисление. Не се променя в основната си част наредбата, където са оценени заболяванията като проценти. Понижена е базата от 80% на 50%, но с едно условие – пациентът трябва да има поне 2 заболявания по 50%, след което се прилага формулата за събиране и изчисление на всички придружаващи заболявания.

Всички пациенти, които са освидетелствани след август миналата година, имат право до 11 юли да подадат молба, за да бъдат преизчислени техните експертни решения.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ТЕЛК | хора с увреждания | степен на инвалидност | проценти инвалидност | Трудово-експертна лекарска комисия

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини